Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авария на газопровод край Кулата, няма пострадали

"Стареене на материала" е най-вероятната причина за инцидента

| обновено на 27.07.20 в 16:54
2
Сигналът за инцидента е получен днес около 8.00 часа сутринта.
Снимка: БГНЕС

Продължава работата по отстраняване на аварията, която възникна тази сутрин по трасето на преносния газопровод за Гърция в землището на село Кулата.  В радиус от над 600 метра районът е отцепен , спряно е и подаването на газ.

Преносният газопровод за Гърция в района на Кулата аварира, съобщиха от "Булгартрансгаз". Екип от експерти на дружеството обследват трасето на газопровода в землището на петричкото село Кулата.

Въпреки че газопроводът е извън село Кулата, успоредно на коритото на река Струма, местните жители са чули взрив. След подаване на сигнала на място са пристигнали екипи на пожарната, а полиция е отцепила района.

Кметът на село Кулата Димитър Дамянов заяви, че няма опасност за населението:

"Аварията не е голяма. Станал е някакъв технически проблем. Сега всичко е точно. Никаква заплаха".

Официална информация за инцидента разпространиха и от дружеството, експлоатиращо преносния газопровод за Гърция.

От "Булгартрансгаз" информират, че възникналата авария е нарушила целостта на газопровода на 200 метра преди линейния кран "Кулата". Участъкът е изолиран от газоподаване, районът е отцепен в радиус от 600 метра.

Предприети са всички необходими действия за извършване на авариен ремонт, след което ще бъде възстановен и преносът на природен газ за Гърция.

Разследват се причините

"Така нареченото "стареене на материала" е най-вероятната причина за изпускането на природния газ под високо налягане. Това е метална тръба, участъкът е строен в началото на 90-те години... Разследват се причините… Взривът е бил малък, защото под високо налягане на природния газ е нормално да се чуе шум и да се получи минимален взрив“. Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Системата за управление на газопровода е установила изтичане на природен газ в 7.56 часа. Веднага автоматичните системи са задействани, участъкът е отцепен и обезопасен. Няма жертви. Нанесени са щети на участък от около 30 метра, където тръбопроводът е разкъсан… Работи се по отстраняване на щетите, за да бъде възстановено газоподаването", допълни Малинов в предаването "12+4".

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев потвърди, че вероятно амортизирането на тръбите може да е причина за инцидента:

"Няма физическа охрана, има система, която автоматично наблюдава параметрите на системите. Когато се установи проблем, тогава физически трябва да се отиде на място… Досега нямаме подобни инциденти. Много бързо ще бъдат отстранени щетите… Няма сериозни последствия".

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Няма замърсяване на въздуха и екологични щети. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров при посещението в района на аварията на газопровода България-Гърция край Кулата.

"Това, което се е случило, е възможно най-лекото. Няма жертви, няма щети. Има кал по храстите, които след три месеца ще се възстановят", допълни той.

По думите му  предстои работа по възстановяването на тръбата.


Води се разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление - нарушаване целостта на газотранспортна система под ръководството на Районна прокуратура - Петрич, съобщиха от пресцентъра на Държавното обвинение.

При оглед на мястото на инцидента, при който тази сутрин беше прекъснат около 10-метров участък от газотранспортната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД, е била констатирана липса на тръба и образуван изкоп с дълбочина около 3 метра.

Липсващата част от тръбата е била открита деформирана наблизо.

При първоначалния оглед на място липсват данни за човешка намеса, която да е причина за аварията.

Разследването продължава, съобщават от прокуратурата.

Интервюто с Владимир Малинов и с проф. Атанас Тасев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна