Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

72 автори в отговор защо пътуването към себе си води до нова визия

Редакторите за книгата “Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация“

Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация

„Щастливи сме, че получихме толкова много творби от над 150 автора за това как преживяват дните на изолация“, каза в предаването  „Преди всички“ по „Хоризонт“ Камелия Величкова, редактор и оформител на уникалното издание “Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация“.

Kнигата представя селекция от творческото предизвикателство на списание “Виж!”, в което се включват общо 150 автори. С различни изразни средства - върху платното, белия лист или зад обектива - всички те изразяват част от мислите и чувствата си по време на дните, прекарани в изолация през пролетта на 2020 г.

Резултатът са творби от 72 автори, сред които Георги Господинов и Теодор Ушев, така и редица други популярни или съвсем неизвестни досега творци от различни области.

„Най-впечатляващо беше, че получихме творби от целия свят, от хора от различни поколения, творящи с различни изразни средства – цялата палитра на изкуствата“, казва още Камелия Величкова.

„Изолацията се оказа вдъхновение“, обясни в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Димитър Кенаров един от редакторите на изданието “Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация“:

„Чрез изкуството да видим всички рутинни и познати неща по един нов начин. Гледането от прозореца, дишането на въздух – придоби едно ново внимание. Всички тези феномени иначе се губят в ежедневието ни. Те са невидими. Но пандемията ги отличи. Тя се оказа благотворна за подобен тип проект“.

Според Камелия Величкова по-трудно е било да пренаредят в изданието различните жанрове изкуство на разнообразните автори. Помагат им социалните мрежи. За 10 дни събират всичко, създадено през периода на изолацията от всички автори.

Димитър Кенаров споделя също за периода на изолация, че нашата цивилизация или поне част от нея бяха свикнали да пътуват където и когато си искат.

„Това беше нещо, за което не се замисляхме. Това ходене много навън открива много светове, но то ги открива често и повърхностно. Аз мисля, че пътуването вътре в себе си е всъщност много полезно. В моменти, когато сме свикнали всички да ни видят, този тип егоистично споделяне, вглеждането в себе си води до някаква нова визия“.

Кенаров пояснява, че бързо свикваме и с ефекта на отчуждаването и то също става всекидневно. Но в малкия прозорец трябва да се търси смисълът.

"Заглавието „Когато навън е навътре“ е заглавие, което показва, че нищо не е свършило", посочват двамата редактори.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна