Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади специалисти с предложения за иновации в здравеопазването

„Тази година за първи път правим такъв конкурс - "Проектите, които променят живота на пациентите", каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Борислав Борисов, управител на ежегодното събитие за иновации и технологии в здравеопазването по повод първото по рода си Ателие по биотехнологии в България - Biotech Atelier.

Конкурсът е част от това ателие и цели да провокира вниманието на студенти, специализанти и млади специалисти, които да търсят иновативни решения в сферата на здравеопазването. Ателието ще продължи два дни и в него участват млади специалисти от цял свят.

„Решихме да предизвикаме младите колеги да генерират предложения за съвременни модели чрез използването на нови техники – психологически техники - за справяне със стреса например, техники за подобряване на менталното здраве, подобряване на връзката между лекар и пациент, възможности за ранна профилактика и диагностика включително в малки населени места.“

Идеите трябва да са свързани основно със събиране на дневна информация за всички резултати от лечението, съкращаване на времето за обратна връзка и подобряване на взимането на решение при доставчика на здравни услуги, коментира още д-р Борисов.

„Идеята е да се достигне до дебат особено при нестандартните решения, еволюционни подходи, живеем във време, в което пандемичната ситуация ни насочи към това, че не може да има нови и бързи решения, без да има нови технологии и иновации“, посочи още д-р Борислав Борисов.

Конкурсът е обвързан и с различни награди като участие в Международен конгрес или подкрепа за втора магистратура или пък подкрепа за научна публикация.

"Фокусирани сме върху научната стойност", категоричен е д-р Борислав Борисов.

Предложения се приемат до 15 септември.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна