Eмисия новини
от 08.00 часа

Пробите от р. Марица в Хасковско са в нормата

Отровените крави са регистрирани, собственикът ще получи обезщетение

| обновено на 28.07.20 в 20:31
Крави от стадото на димитровградчанина Стоян Господинов се отровиха, след като са пили вода от река Марица край Димитровград.
Снимка: БТА

Пробите, взети от река Марица, са в норма и няма опасност от екологична катастрофа, след като при замърсяване на приток на река Марица се отровиха 29 крави, пили от водата в канал. Превантивно са затворени са обаче 30 кладенеца на десния бряг на река Марица и десетки населени места в пет общини остават без вода. По-рано министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че се прави всичко възможно за осигуряване на вода:

„Осигуряваме в момента вода с водоноски, очакваме пробите, които са взети от реката, към настоящия момент знам, че няма опасност за живота и здравето на хората на тези населени места“.

Очаква се водоснабдяването да бъде възстановено, когато резултатите от изследванията станат готови, каза още той.

Една от версиите е, че каналът, от който животните са пили отровната вода, е замърсен с фосфорни органични съединения от голямо предприятие в района. Телата на умрелите животни ще бъдат обезвредени с мобилен инсинератор, уточниха за „Хоризонт“ от Агенцията по храните.

Областният управител Стефка Здравкова също съобщи, че пробите от река Марица в момента са в нормата, няма опасност за хората, няма опасност и за населените места по поречието на реката.

От ВиК съобщиха, че техните проби, които са взети от шест места, не са готови. 48 са населените места, включително Симеоновград и Свиленград, които са без вода,.

От кризисния щаб в Хасково категорично отрекоха информацията за производствена авария, която беше обявена по-рано от Министерството на здравеопазването. Областният управител Здравкова отказа да сподели какви са работните версии за замърсената вода, която е причинила смъртта на стадото животни.

Под ръководството на Димитровградската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица. На място пристигна и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 
"В момента има оперативни органи, които работят в завода, но като цяло е колектор, който довежда вода от един язовир до завода и оттам посредством тръба и канал влиза в реката. В реката водата е чиста. В момента се изяснява какво точно е станало", каза той.

Водоподаването ще бъде възстановено, след като излязат резултатите от пробите взети от водозахранващите източници.

Отровените крави са регистрирани, собственикът ще получи обезщетение.

Стоян Господинов загуби снощи 29 крави, след като са пили вода от канал, свързан с река Марица.

"Този канал идва от "Неохим"-а, заводът е в ремонт, промиват тези съдове и всичкото тука изтича", коментира собственикът.

29-те крави са регистрирани, което означава, че собственикът им ще получи обезщетение - уточниха за "Хоризонт" от Агенцията по храните. Финансовите инструменти за компенсиране обаче ще бъдат определени, едва след като излязат резултатите от взетите от ветеринарите проби и се изясни причината за смъртта.

Работи се по версията, че водата е замърсена от голямо промишлено предприятие. Главният комисар Николай Николов - директор на "Пожарна безопасност и защита на населението":

"Какво точно се е случило, ще кажат колегите, които водят досъдебно производство. Имат вече събрана много информация".

Областният управител на Хасково Стефка Здравкова след заседание на Кризисния щаб обяви, че се спира водоподаването към пет общини по поречието на река Марица.

"Нямаме други умрели животни надолу по течението на реката. Въпреки всичко, предприехме мерки по спиране на водовземането от басейна на река Марица, за да предотвратим евентуални щети".
Според властите няма екологична опасност за населението на съседните Турция и Гърция и затова не се налага да бъдат информирани по линия на външно министерство.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.