Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители: Да има равен достъп до публичен ресурс за неприетите в градините деца

Снимка: Евелина Стоянова, БНР

Трети месец протестиращи родители заради липсата на детски градини искат среща с Бойко Борисов, но до момента такава среща няма.
„Искаме среща с премиера, а не със Столична община, защото години наред от Общината отказват да признаят, че те не могат да се справят с този проблем, посочи в предаването „12+4“ по „Хоризонт“ Кристина Касабова.

„Затова ние като обикновени граждани решихме да се обърнем към министър-председателя на Република България. Искаме да му кажем за цялото безобразие, за многото терени, които не се отчуждават, затова, че Столична община разпространява в медийното пространство имагинерни строежи. Искаме равен достъп до публичен ресурс за некласираните деца.“

Децата, които не са приети в детските столични детски градини, спестяват милиони левове на държавата. Затова искаме компенсации“, категорична е тя.

По повод твърденията от Столична община, че с отпуснатите 15 милиона лева от правителството преди месец ще се работи по 7 обекта и ще се построят 21 детски градини Кристина Касабова обясни, че също има официално писмо от Общината за това. Там по думите ѝ е посочено, че през 2020 година СО ще пусне евентуално в експлоатация две нови детски градини. Едната е прословутата детска градина в кв. "Кръстова вада", която се чака три години, другата е в кв. "Курило", община Нови Искър. Тези 2 детски градини са в капиталова програма на Общината още от 2018 година.

Във връзка с това, че се очаква да се обявят нови 1500 места за децата в края на август, Касабова коментира, че това са местата за деца със специални образователни потребности и хронични заболявания.

„От Столична община освобождават тези места. Какво означава това – че децата със хронични заболявания не са се разболели навреме или не са диагностицирани навреме? По мое мнение това е едно замазване на проблема, едно настройване на едни родители срещу други. Единственото положително е, че районните кметове се включиха в търсене на сгради за детски градини“.

Като пример Касабова посочи, че са определени като такива сградите на социалните служби в „Младост“ и „Люлин“. Но крайната дата те да възвърнат статута си на детски градини е 2022 година.

От администрацията на правителството са отговорили на родителите, които настояват за среща с премиера, че той е ангажиран, но ако искат, могат да се свържат с отдел „Приемна“. „Но приемната не работи заради пандемията - това е парадоксално!“, каза още Касабова. Тя обясни, че ще организират още протести.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна