Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Масов следствен експеримент“ пред вила „Секвоя“

| обновено на 28.07.20 в 20:15
Снимка: БГНЕС

Младежката организация на "Да, България" „МлаДа България“ и на ДСБ призова за оставката на премиера и на главния прокурор тази вечер пред правителствената вила „Секвоя“ в столичния квартал „Бояна“. 

Протестната проява, чието начало бе насрочено за 18:30 часа, бе под наслов „Масов следствен експеримент“.

Участниците в акцията бяха донесли пачки с имитации на банкноти от 500 евро с лика на Бойко Борисов.

Протестиращите смятат, че се бави прокурорската проверка на автентичността на снимките от къщата на премиера и на аудиозаписи, на които се чува глас, приличащ на неговия.

Миналата седмица евродепутатката Елена Йончева обяви след проведен от американска лаборатория анализ, че единият от записите е автентичен. От донесените от демонстрантите колони звучаха именно тези записи.

Ето какво заяви пред БНР един от участниците в акцията пред вила „Секвоя“:

„Събрали сме се тук да проведем масов следствен експеримент. Обичаме така да го наричаме, защото днес не идваме само като граждани – трябва да вземем функциите на прокурори и следователи тук, тъй като публичната власт в лицето на прокуратурата и следствието вече в продължение на над месец отказват да разследват скандала с влизането в премиерския дом и с прословутите снимки на шкафчето му. Тук сме, за да привлечем и вниманието на прокуратурата, тъй като в последно време се забелязва тенденцията тя да върви след събитията и да разследва, след като се е акумулирало някакво гражданско внимание. Искрено се надяваме след днес да започне по-активна проверка и по аудиозаписите“;

Младежите от обединението „Демократична България“ нямаха намерение да влизат през ограждението, но се надяваха да бъдат поканени от премиера, за да видят как изглежда вилата отвътре. 

„Ние не искаме да стигаме доникъде, освен ако г-н премиерът не иска да ни покани да ни покаже как си представя, че някой може да влезе през охраната му и да сложи тайно вътре някакви пари, пистолет и златни кюлчета и никой да не разбере и да няма информация за това“, каза участничка в акцията. 

Около 20,00 часа младежите започнаха да се разотиват, като преди това изметоха с метли стотиците имитации на 500-еврови банкноти пред оградата на правителствената вила.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!