Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Жана Попова: Журналистите все още не са кравите, които ще жертваме

Доц. Жана Попова
Снимка: Ани Петрова

Добре е да се разграничават медии и медии, особено в онлайн пространството… Законодателно сме много добре подредена страна, но оттам нататък започват въпросите кой следи, как, независими ли са регулаторите“. Това коментира пред БНР доц. Жана Попова, преподавател от факултета по „Журналистика и масови комуникации“ на СУ, по темата къде са българските медии в последния доклад на Еврокомисията.

По думите ѝ „журналистите все още не са кравите, които ще жертваме“:

„Журналистът има едно важно свойство, колкото политиците се опитват да го обиждат. Това, че журналистите чуват, за разлика от политиците, гласа на хората, с които разговарят, е много важно“.

В предаването „12+4“ доц. Жана Попова допълни:

„Един от най-големите проблеми, който се отбелязва, е достъпът до онлайн медии. Установено е, че потребителите на медии в интернет, минават през социалната мрежа, особено във фейсбук. Тоест, ако нещо не е публикувано там, потребителите не правят усилието да отидат на сайта на БНР или на сайта на някои от другите медии“.

Според доклад на отдела за медийни проучвания на Европейския съюз за радио и телевизия все повече европейци се доверяват на информацията на традиционните медии. Радиото води пред телевизионната информация. Налице е рязък спад на доверието в обективността на информацията, която социалните мрежи излъчват. България не е в тази матрица – тук социалните мрежи имат по-голяма роля, телевизията е по-достоверна от радиото, но в сюблимните моменти търсенето е в традиционните медии.

Интервюто с доц. Жана Попова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна