Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Иванов - насаме с шедьоврите в празните италиански музеи

Красимир Иванов
Снимка: личен архив

В тези динамични времена, в които се отварят и затварят прозорци за пътуване буквално "от днес за утре", как живеят хората, които от години делят времето си между две държави. 

Красимир Иванов е свързан с Италия от много години, учил е във Флоренция, реализирал е редица филмови проекти там, личен приятел е с някои от големите имена в италианското кино. Откриваме го в Рим - там се е оказал няколко дни преди Италия да сложи изискването за карантина за пристигащите от България.

"Всъщност първо бях няколко дни в Милано - разказа той за Радио София, - където Covid-19 удари най-силно и хората там наистина са уплашени, не знам дали повече от пандемията или от бъдещето, което ги очаква. Видях стотици магазини, затворени не за кратко, а за постоянно".

После заминава за Рим, където нещата са по-различни и хората се опитват да влязат в един по-нормален режим. Като "професионален посетител на културни пространства", Красимир Иванов разказва, че музеите в Италия са празни. 

"Вчера бях във вила Боргезе и стоях с часове насаме с шедьоврите на Караваджо, Канова и Бернини и им се наслаждавах от все сърце и забравяш за това, което се случва навън. Явно човешкият мозък има нужда от бягство".


Успява да отиде и на представление на Римската опера ("Севилският бръснар") и остава очарован, дори смята, че разположените на разстояние седалки дават възможност за изживяване, която би се радвал да запази и след като всичко отмине.

Като част от творческата гилдия, Красимир Иванов прави паралел между мерките, които се взимат у нас за подпомагане на културата, и в Италия, където подкрепата е много по адекватна - "дават се средства за създаване на нови творби, ето утре ще гледам балет, премиера, в който балетистите не влизат в контакт помежду си".

Чуйте цялото интервю на Лили Големинова с Красимир Иванов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна