Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът пита МОН за екшън план през новата учебна година

Пред БНР Ковачева коментира и въпроса с 10-годишната давност на дълговете

Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

Има ли екшън план за новата учебна година в ситуация на втора вълна на Covid-19. Това попитаха разтревожени родители. Въпросите бяха обобщени в писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев от омбудсмана Диана Ковачева. 

Пред БНР тя сподели, че получава много жалби от родители, притеснени за организацията на учебния процес от септември. Въпросите тя е отправила към министър Вълчев - какъв план за организацията на работа има МОН и как стои въпросът с дистанционното обучение и проблема с т.нар. „дигитална бедност“, или „дигитално изключване“. 

По думите ѝ от образователното министерство трябва да излязат и публично да отговорят на поставените въпроси, за да се разсее несигурността сред родителите. 

В предаването „Преди всички“ Ковачева коментира и друг актуален проблем - България получи жълт картон от Европейската банка за възстановяване и развитие заради 10-годишната давност на дълговете

„Въпросът с вечния длъжник ще бъде решен със Закон за частния фалит. Абсолютната давност решава частично проблема... Има доста въпросителни. Всички въпроси трябва да се решават в пакет. Когато наистина нямаш възможност да погасяваш своите задължения, трябва да ти бъде дадена възможност за нов старт. Такъв старт трябва да бъде даден на онези, които наистина нямат такава възможност, а не всички да се поставят под общ знаменател“. 

Интервюто с Диана Ковачева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна