Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Мездра възстановиха симпозиума по скулптура

Симпозиум по скулптура в Мездра
Снимка: Ива Антонова

След шестгодишно прекъсване в Мездра бе възстановен симпозиума по скулптура. До 7-и август петима автори ще изработят пет пластики от бял врачански камък. Каменните блокове са дарение от местни фирми за добив и обработка на този популярен скален материал, чиито находища са в района.

Скулптурите ще бъдат експонирани в галерията на открито по пешеходната алея в града. Там вече има над 30 каменни пластики от предишни издания на симпозиума. Алеята бе изградена на мястото на стара железопътна линия.

Теодор Дъскотлиев, снимка: Ива Антонова
Трима млади скулптури споделиха:

"Уникална инициатива, която трябва да продължи. За жалост беше прекъсната последните години и отново възобновена", каза Теодор Дъскотлиев.

"Уникална инициатива въобще за България, защото няма много такива музеи на открито", допълни Рафаил Георгиев.

"За всеки един град е добре, остава като културно наследство и е обучително както за възрастните, така и за малки деца", подчерта Кирил Георгиев. Началото на симпозиума по скулптура е поставено през 2004 година. Идеята е да се провежда като биенале, а изработените творби да бъдат експонирани на открито.

36 каменни пластики от 28 автори украсяват пешеходната алея в Мездра. След седмото издание на симпозиума по скулптура тази година ще бъдат добавени още пет.

"Моята творба се казва "Ритъм". Представлява две части от сфера, които са разместени, има прорези, които наподобяват клавиши на пиано", каза Калин Георгиев.

"Творбата ми се казва "Изгрев над Искър". Представлява общо казано стилизирано слънце и вълни", подчерта Рафаил Георгиев.

Рафаил Георгиев, снимка: Ива Антонова
"Участвам със скулптура, която нарекох "Вътре - вън - вътре" и тя ще бъде една композиция, която се развива вертикално от кубове и меки форми, които влизат в тези кубове и излизат от тях", изтъкна Теодор Дъскотлиев.

Целия репортаж на Ива Антонова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от