Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епидемиологията като криминалистика

Снимка: Маргарита Иванова

Четвърти месец светът живее под знака на пандемията от Covid -19. У нас доказано заразените с коронавируса са вече над 10 000. Многократно по-голям обаче е броят на контактните лица, които трябва да спазват карантина, за да се избегне масовото разпространение на вируса.

Цялата организация по издирването, установяването и регистрацията на заразените и контактните лица се извършва от служителите на Районните здравни инспекции. Повечето от тях са на почти непрекъснат режим на работа, с постоянни дежурства и без почивка.

„Ало, добър ден“ - така започва всяка от десетките анкети, които инспекторите провеждат всеки ден с пациенти с положителни проби за коронавируса. Целта е да получат цялата налична информация за заразеното лице, за да вземат мерки, обясни старши инспектор Таня Симеонова:

„Освен епидемиологичните проучвания на всеки положителен, ние се свързваме с контактните, отделно разговаряме с колегите от цялата страна. Правим трансфер. От края на февруари живеем с Covid-19“. Карантини, смъртни случаи, гледаме да сме съпричастни с всеки един човек. Да влезем в положение“.

Работата ги среща с най-различни хора - уплашени, сърдити, благодарни - всякакви:

Някои ни обиждат, псуват. Казват, че ги правим затворници. Но това не ме демотивира“.

Всекидневно се сблъскват с различни казуси и се опитват да помагат. Понякога се получава, понякога - не. Много зависи от човека отсреща, споделя епидемиологът д-р Вяра Георгиева:

„Аз съм съгласна, че хората усещат дискомфорт, но в крайна сметка такива са правилата“.  

Издирването на контактните лица е истинско предизвикателство. Ненапразно епидемиологията се сравнява с криминалистиката, посочва д-р Боряна Халова:

„Пълно разследване – трябва да видиш кой е контактен, носиш отговорност за всичко“.

Често хората съобщават неверни данни, фалшиви адреси и телефонни номера. Смятат, че така ще избегнат карантината, но грешат", допълва Таня Симеонова.

„Работата е много, а хората са малко и вече изнемогват, а обслужваме и летището“, уточнява началникът на отдела д-р Ирина Гайтаневска.

„Ние сме между 10 и 15 души тук, на място. Другите са на терен. Даваме всичко от себе си, но колегите са на предела на силите си, а имаме и кратки срокове за изпълнение на задълженията ни“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени