Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столичната община подготвя строителството на 16 детски градини, правителството отпуска 50 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Два държавни терена за изграждане на детски градини и училище в район „Студентски“, ще предостави на Столична община Министерство на образованието. Това беше решено на заседание на Министерски съвет в четвъртък. Две сгради на Министерство  на труда и социалната политика в „Младост“ и „Люлин“ ще бъдат освободени и ще бъдат превърнати в детски градини.

50 млн. лв. от държавния бюджет се предоставят на Столична община целево за изграждане на детски градини и разкриване на нови места за децата.

Към момента Столична община подготвя проектите за строителство на 16 сгради на детски градини. За строителството им ще бъдат използвани предоставените от Министерския съвет средства. За 4 нови детски градини са издадени разрешения за строеж - това са детските градини  в „Горна Баня“, „Възраждане“, „Подуяне“ и „Кремиковци“.  На етап проектиране са детски градини в райони „Красно село“, „Оборище“, „Младост“, две във „Връбница“ - в кв. „Обеля“ и в с. Мрамор, две в „Панчарево“ - в с. Казичене и с. Бистрица, в две в „Надежда“, и две в „Люлин“. Предстои да започне проектиране на нова детска градина в кв. „Манастирски ливади - запад“.

Столична община работи за отчуждаването на терени за детски градини в кв. „Манастирски ливади-запад“, „Кръстова вада“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Връбница“.

С решение на Министерски съвет по-рано тази година на Столична община бяха предоставени 15 млн. лв.  С тях се изграждат детска градина в „Манастирски ливади-изток“ за 8 групи, в район „Люлин“ за 5 групи и до месец ще започне изграждане на нова детска градина в район „Витоша“, м. „Павлово Бъкстон“ за 5 групи и училищна сграда за две подготвителни групи в кв. „Бояна“.

В момента Столична община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат завършени до края на 2020 г. Предстои да започнем строителство и на още 4 сгради -  на две нови ясли, едно разширение за яслена група в „Кремиковци“ и преустройство на сграда в „Триадица“ за две нови групи.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от