Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стамен Янев: Предстои анализ на кредитния портфейл на ББР

Стамен Янев
Снимка: Иван Русланов, БНР

Предстои анализ на портфейла за кредитиране на Българската банка за развитие, заяви пред БНР Стамен Янев, бивш председател на Българската агенция за инвестиции, който преди дни пое поста заместник-министър на икономиката.

В предаването „Преди всички“ Янев благодари на новия министър на икономиката Лъчезар Борисов, който го е поканил да се присъедини към екипа му.

„Назначението ми е изцяло експертно, имам задължения и отговорност към бизнеса, към потенциалните инвеститори, да продължим работата, която сме свършили до момента и действително да работим в посока по-добро бъдеще за България“, посочи Стамен Янев в отговор на въпрос дали назначението му е политически обвързано с някоя партия.

Като свои приоритети новият заместник-министър изброи ускоряване на това, което е стартирано като мерки, подобряване на прозрачността на процедурите и намаляване до минимум на субективния елемент в осъществяването на европроекти.

По повод поемането на поста председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Янев отбеляза, че няма притеснения, тъй като основната му цел е да си свърши работата:

„Поемам вероятно тежък ресор…, но по отношение на ББР първоначалната ми информация е, че приблизително 80% от предоставените кредити действително са били за малки и средни предприятия и всякакви твърдения за по-големи бизнеси са несъстоятелни“.

Относно останалите 20% и спекулациите, че доста средства са отишли към фирми, физически и юридически лица, свързвани с Делян Пеевски, Стамен Янев изтъкна, че първо иска да встъпи в длъжност (председател на НС на ББР – б.р.), за да получи възможност да разгледа и да направи анализ на структурата на портфейла за кредитиране.

„Част от нещата, свързани с върховенството на закона, са и в полето на бизнеса, в полето на всеки един от нас, а именно съзнанието да имаме правосъзнанието да спазваме реда и този ред – лош или добър, да бъде спазван“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна