Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът леко поскъпна, но остава под 44 долара за барел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Котировките на петрола се повишиха тази сутрин в Азия, възстановявайки позиции, след като през предходната сесия достигнаха триседмично дъно заради рекордния икономически спад в САЩ на фона на последиците от коронавируса за най-голямата в света икономика и най-голям потребител на суровината, предаде "Ройтерс".

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поскъпна с 40 цента или 0,9 на сто до 43,34 долара за барел в азиатската електронна търговия.

Вчера Брентът закри със спад от 1,9 на сто, който по-рано през сесията бе още по-голям, довеждайки сорта до най-ниска стойност от 10 юли.

Американският лек суров петрол днес прибави 35 цента или също 0,9 на сто до 40,27 долара за барел, отскачайки от най-ниската си цена от 10 юли, отбелязана през вчерашната търговия след обезценяване с цели 3,3 процента.

Брентът е напът да отчете четвърти печеливш месец, а американският петрол - трето поред месечно поскъпване.

Само че тъй като по света бушува втора вълна от инфекции, заплахата за търсенето на петрол става очевидна, отбелязва "Ройтерс".

Въпреки устойчивия и обвързан с разпространението характер на цените на петрола през последните седмици, изключително ниското глобално търсене и увеличаването на производството в OPEC+ поставят въпроса дали пазарът може да поеме допълнителни барели, коментират от Ар Би Си Кепитъл маркетс (RBC Capital Markets).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна