Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Велчев: Много от младите се притесняват от „призрака на БСП“

Народно събрание

В една такава наелектризирана ситуация (на фона на антиправителствени протести) наистина цялото общество се политизира в доста по-голяма степен, а това е продиктувано от усещането за несправедливост, което през последните седмици избуя в този граждански протест, коментира пред БНР Калоян Велчев, политолог и автор в младежката платформа за анализи „Анблок“.

„От тази гледна точка младите не сме нещо толкова по-специално. Определят ни като авангарда на протеста, защото сме нещо ново в него. Но това, което се случва в момента, е, че политизирането на младите може да бъде един положителен резултат на протеста. Защото, когато повечето от нас сме се социализирали, то се случва в среда, която е настроена изключително враждебно към политиката и начина ѝ на правене. И е нормално голяма част от нас да страним от нея. Именно тази надежда, която се ражда на площада, може да накара много от младите все пак да влязат в политическата борба, за да се борят и отстояват идеите си, както го правят на площада“, каза Велчев в предаването „Преди всички“.

Той посочи, че има и доста млади хора, които не подкрепят протеста:

„По-скоро притеснението им е, че сякаш призракът на БСП броди из протеста. Те са притесняват, че, излизайки там и заявявайки себе си, те спомагат не за изграждането на една алтернатива, а за връщането ни към една предишна управляваща коалиция“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна