Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Коста Костов: Големият риск при коронавируса е в скритите инфектирани

Инфекцията не преминава от само себе си, коментира пулмологът

Проф. Коста Костов
Снимка: Архив

"Ако протестите продължат, съществува риск това да доведе до по-голям брой инфектирани. Да не забравяме, че една голяма част от населението все още не е инфектирано.“ Това коментира в предаването „12+4“ по „Хоризонт“ проф. Коста Костов, пулмолог консултант в Университетската болница "Света Анна". Проф. Костов бе начело на експертния медицински съвет, който съветваше правителството в началото на пандемията от коронавирус.
Големият риск на коронавируса е в скритите инфектирани болни, категоричен е специалистът. 

"Коварството на тази пандемия е, че безсимптомните, за които най-малко предполагаме, че могат да внесат заразата или че могат да бъдат инфектирани, са именно един голям и основен резервоар на инфекцията".

Проф. Костов обясни, че когато имаш безсимтомен болен и мерките не са спазени, самият инфектиран представлява огромен риск за околните. Това е и причината за разпространението на коронавируса в старческите домове.

"Трябва да бъдем много внимателни - предстои ни една голяма част от хората тепърва да се срещнат с болестта. И тук стои въпросът -  всеки един до каква степен ще го преболедува – леко, средно тежко или критично."

тук стои и другият въпрос -  това болест или не е. Или е едно инфектиране, което минава и заминава. Аз като клиницист казвам, че версията за това, че тази инфекция минава от само себе си и не е необходимо специфично лечение, не е вярна", подчерта пулмологът.

Проф. Костов онагледи твърдението си с това, че голяма част от пациентите, които са инфектирани от новия коронавирус, всъщност преживяват усложнения – имат емболии, насложени бактериални инфекции. По думите му ако не се приложи съответното лечение за емболиите или масивно антибактериално лечение при супер инфекция – то няма да се постигне лечебен резултат.

"Голяма част от тежко боледуващите се всъщност се възстановяват от нашето лечение. Версията, че няма лечение, е несъстоятелна", твърди проф. Коста Костов. "Няма антивурсно лечение, което да ни удовлетворява на този етап – едни медикаменти помагат в началото, други при тежките състояния", аргументира се още той.

Според Костов нараства общият брой на постъпващите в болница пациенти с коронавирус. Това се дължи на факта, че мерките не се спазват и има събирания на големи групи. 

"Страхът като че ли отмина", посочи още проф. Костов, но предупреди, че инфекцията витае около нас и трябва да сме внимателни.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени