Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията изтласка протестиращите, блокирали пътя до ГКПП "Капитан Андреево"

| обновено на 05.08.20 в 00:04
Автор:
Протестът във Варна
Снимка: Румен Сарандев

Протестиращи блокираха около 20 ч. пътя близо до граничния пункт "Капитан Андреево". Те направиха палатков лагер на 4 км от граничния пункт. 
Спряно бе движението и в двете посоки - от България към Турция и от Турция към България. Сред демонстрантите беше и един от тримата водачи на протестите - адвокат Николай Хаджигенов. Малко преди 22:00 ч. полицията ги призова да освободят движението до 15 минути.

Към 22:30 ч. около 130 униформени полицаи направиха триредовобръч около протестиращите и ги изтласкаха към канавката. Един от тях - Иван Тошев - съобщи, че е пострадал. Започна освобождаване на едно от платната към Турция.

Към 23 ч. бяха останали едва 5-6 души, оградени от полицаи. До сблъсъци не се стигна. Униформените бързо разградиха лагера и освободиха движението и в двете посоки. Адвокат Хаджигенов обяви към 23:45 ч. край на блокадата и допълни, че протестът ще продължи в друга точка. 

"Успяхме да удържим около три часа. В момента тук има няколкостотин униформени. Броихме ги, докато ни изстласкваха от платното - 128 униформени на 11 души, един от които на 65 години. И "Вие нарушавате обществения ред"! Как? По силата на кой закон?! Правото на мирен протест е заковано в Конституцията и в Европейската харта за правата на човека. Комитетът по човешките на ООН на 29 юли пусна изрична директива към правителствата в ЕС и по света, че са длъжни да осигурят правото на мирен протест на гражданите, не мога да ги запишсват лични данни и прочее, а тук се случва точно това. Ако не бяха медиите, вече щяхме да сме набити и в някое районно".

Преди лагерът да бъде раздигнат се образува 15-километрова опашка от ТИР-ове на АМ "Марица". Чакаха и десетки автомобили с гастербайтери, които се завръщат за ваканция в родината си. Кореспондентът на БНР видя, че се пропускаха автомобили с малки деца, които пътуват към Турция, както и автомобил с един болен, който трябвало да постъпи на лечение в клиника в Турция.

Протестът беше обявен за сряда в 18:30, но границата беше блокирана едно денонощие по-рано. Организаторите заявиха, че са избързали да направят палатковия лагери и блокадата, защото са имали информация, че няма да бъдат допуснати до магистралата в сряда. Движението и в двете посоки е блокирано. Няма обходни маршрути. Адвокат Хаджигенов заяви, че полицията е направила опит да измести лагера преди пристигането на журналистите, но до сблъсъци не се е стигнало.

От снощи във Варна палатки блокират кръстовището пред общината. По тази причина маршрутът на 6 линии на градския транспорт е променен. Поради това няколко линии на градския транспорт са пренасочени. Не се обслужват определени спирки и маршрутът по линиите 7, 9, 12 31, 31А, 148 и 409 е променен. Това прецизно е уточнено в сайта „Варна трафик”. По средата на кръстовището има една по-голяма шатра, а около нея - десетина малки палатки като тези в София. Няма напрежение, общинската полиция се грижи районът да е свободен. Движението е спокойно.

В Бургас протестното шествие премина по централната улица „Богориди“. Идеята, според протестиращите, бе да са сред хората, за да ги събудят. Над 50 протестиращи потеглиха от сборния пункт - площада пред Общината в Бургас, съпровождани от полиция, с възгласите – Мафия и Оставка. Колоната премина по главната улица „Богориди“ до Морското казино в приморски парк. Там участниците обявиха началото на „Доган сарай бийч фестивал“, който започва от събота. По думите на протестиращите той ще се провежда през целия месец, всяка събота и неделя от 11:00 часа на плажа на сараите и ще е под надслов „Искаме Доган да уволни Борисов“.

В Ямбол отново протест има и в центъра на града. За 24-и ден протестиращите се събраха пред сградата на община Ямбол. Очаква се протестиращите да преминат по улиците „Георги Сава Раковски” и „Търговска”. Не се предвижда блокиране на възлови кръстовища. 

"Оставка фест" започнаха в 19.00 часа протестиращите в района на летището в Стара Загора на мястото, където полицейски кордон им е препречил пътя към магистрала "Тракия". Целта е да поканим по-широка общественост, за да дойдат повече хора да се запознаят с атмосферата тук, съобщи мотивите за феста Никола Райков от протестиращите.

По време на феста с мото „Оставка“ протестиращите осъществиха жива видеовръзка с лагери в страната. Те реагираха с бурни овации, когато научиха, че техни колеги са блокирали АМ "Марица" край Свиленград. Веднага след това в лагера на започна обсъждане как да бъдат подкрепени протестиращите край Свиленград. 

Искра Михайлова обобщи: 

"Искаме да бъдем допуснати да преминем по пътя, без да ходим на магистралата. Въпреки всичко и това ни се отказа. Започвам да си мисля, че сме арестувани, а не сме блокирани тук". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени