Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Константинов: Няма машини, няма избори

Машините за гласуване са перфектно условие за заразяване, коментира бившият член на ЦИК

Михаил Константинов
Снимка: БГНЕС

„Има хора в България и протестиращи, които казват – разпускаме парламента и отиваме на избори. Избори не може да има, тъй като машини не може да има, а в закона пише, че се гласува само с машини. Тоест, ние вече напускаме демократичния терен, ако направим това, което искат много хора. Няма избори. Няма машини. Те са незаконни, ако са с хартия, следователно какво правим? Трябва да се мисли. В България мисленето е в много голям дефицит.“ Този коментар направи пред "Хоризонт" проф. Михаил Константинов, бивш член на Централната избирателна комисия и настоящ председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване”.

Време за въвеждането на машинно гласуване очевидно няма, но то е малко дори, ако изборите са редовни, смята Константинов. Той припомни, че най-късната възможна дата за провеждането на изборите е 28 март догодина.  

„Съгласно в момента действащите текстове в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини. Това са около 9 хиляди секции на територията на страната.“

Минималната оценка за броя на машините е около 20 хиляди машини, една машина струва около 2 хиляди евро, посочи математикът в предаването "Преди всички".

Някои от фирмите производителки на машини за гласуване са фалирали поради липса на търсене, а фирмите, с които са водени разговори, се нуждаят от време за такава огромна поръчка, като ситуацията се усложнява допълнително заради доставките на части от Китай, обясни Михаил Константинов.

Пандемията от коронавирус е нов проблем, който не е съществувал при приемането на текстовете за машинно гласуване в закона, изтъкна той. 

„Машините, предвидени в сегашните текстове на закона, са със сензорен екран или т.нар. тъч скрийн. Това означава всички хора, които гласуват с машините, по няколко пъти по време на гласуването да пипат тая машина, което е перфектно условие за заразяване на следващия избирател.“

„Когато карате в една секция 200 души да пипат един и същи екран, създавате перфектни условия да ги заразите. Химикалка човек може да си донесе и от вкъщи, а машина не може да си донесе от вкъщи. Не трябва да има една химикалка за всички“, коментира още Константинов.

По-малко от 1% от хората в Европа имат възможност да гласуват с машини и това са хората в Брюксел. Никъде другаде не се гласува с машини поради много причини, обобщи Михаил Константинов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!