Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аквапоника" - как да отглеждаме растения върху аквариума

2
Снимка: loragrowing.com

Дори да нямате голям двор или градина, вече може да се развихрите в градския си апартамент и да отглеждате растения и риби едновременно. Иновативната система, която позволява странното на пръв поглед съжителство се нарича "Аквапоника". В основата ѝ стои изграждането на мини еко система, в която отпадъците, създадени от рибите, се превръщат в ценни хранителни вещества за растенията, които се отглеждат във водата на аквариума им. Те пък от своя страна пречистват водата на рибите, с което се затваря кръговратът.


„Аквапониката е чудесен пример за контролирано биологично земеделие, което може да се създаде само благодарение на аквариум с една златна рибка и семена на растения, най-често зеленчуци .По този начин пътят на храната до масата ни се намалява от средно 8 000 км, по последни проучвания, до няколко метра. Така гладуващите хора по света, които постоянно се увеличават и вече са над 110 милиона души, могат да отглеждат сами храната си – едно утопично приложение на тази технология, което с общи усилия можем да превърнем в реалност.

Д-р Милена Кръстанова e един от основателите на единствената фирма за аквапоник системи в България. При посещението в САЩ тя се запознава с органичните методи на производство в градска среда и се влюбва в идеята. Сега усилено работи, за да я внедри в България. Следваща крачка са училищата и университетите у нас. 

Още от разговора с нея, чуйте от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна