Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато не можем да пътуваме, остава ни филмовото пътешествие

Летен фестивал „Кино за пътешественици“

От безкрайните пясъци на Сахара, през прашните пътища на Етиопия до красивите културни паметници на Исфахан и от колоритните пазари из Средиземноморието до труднодостъпните върхове на Хималаите  - лятното издание на фестивала „Кино за пътешественици” показва 18 филмови пътешествия в рамките на 16 дни.
Прожекциите ще продължат всяка вечер до 16 август в Културен център G8 и „Евро синема”.

„Филмите за пътешественици затова ги гледаме, за да можем да се наслаждаваме на красотата и да пътешестваме с тях“, посочи в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Здравко Григоров, организатор на фестивала.

Филмът „Средиземноморие“ с режисьори Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио заснема отвисоко всички държави, които се намират по средиземноморските брегове като Мароко, Алжир, Египет, Италия, Гърция – територии с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.

Сред останалите хитови заглавия е „Всичко се променя", който представя екстремно пътешествие из красивите върхове на Хималаите и културата на хората,  обитаващи Катманду, Лхаса и Дхарамсала. 

"Филмът „По пътищата на Куба” представя сблъсъка на поколенията - тези, които страдат по отминалия режим на Кастро, абсолютната ненавист на младежите към този режим и тоталната американизация на младото поколение. Показан е и сблъсъкът между хората, живеещи в големите градове и в провинцията", разказва Здравко Григоров.

Най-новият филм - „Легло с връзки“, ще има премиера на 14 август. В него се вплитат различни истории за пътуващи чрез сайт, в който хората предоставят дома си за пътешественици.

На 15 август ще има още една прожекция на филма „Оризовите полета на Филипините”. Първата бе в началото на фестивала. 

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна