Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП: До края на годината ръстът на икономиката ще се свие с около 7%

| обновено на 07.08.20 в 15:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До края на годината се очаква ръстът на българската икономика да се свие с около 7%, а безработицата на достигне двуцифрено число, прогнозираха от Търговско- промишлената палата. По-трудно ще бъде и икономическото възстановяване през следващата година. Работодателската организация представи днес своето годишно издание на класацията "България в цифри".

Икономическата криза в България се задълбочава, а страната се нарежда сред най-харчещите заради коронавируса в Югоизточна Европа. Затова и икономическото възстановяване се очаква да се случи по-бавно и по-трудно след прогнозираното свиване на брутния вътрешен продукт.

"Всичко ще зависи от това как ще се развият нещата в ЕС, от което сме най-много зависими и където може би имаме по-високо доверие на инвеститорите към българската икономическа среда. Чувстват се все пак, в единното европейско икономическо пространство, по-сигурни в България", коментира в предаването "Хоризонт за вас" председателят на палатата Цветан Симеонов. 

Не по-оптимистична е прогнозата за пазара на труда и ръста на безработицата:

"Ще расте безработицата, вече двуцифрена, над 10%. Не изключвам и това, ако не успеем да стимулираме предприемачите в България да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните различни условия на работа в епидемична обстановка".

Класацията „България в цифри“ съдържа данни за икономическите показатели на страната през 2019 година. Изданието прави и съпоставка с информацията от 27 международни класации и присъствието на българската икономика в тяхИзданието излиза в брошура за 11-и път, а класацията се прави на базата на данни от статистиката и класации, които следи както българският бизнес, така и чуждите инвеститори. 

В международните класации страната ни запазва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода. Според доклада на фондация "Heritage" за тази година България се нарежда на 36-о място в света - с една позиция нагоре, а в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността 2019 се изкачваме с две места до 49-о спрямо предходната година.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна