Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията премахна палатковите лагери в София, 12 задържани и освободени

Бабикян: Палатките ще се върнат, където бяха, а и на повече места

| обновено на 07.08.20 в 13:50
Автор:
Снимка: БГНЕС

През нощта полицията премахна палатковите лагери на протестиращите в цялата страна. Бяха премахнати палатките от възловите кръстовища в София - Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет и по бул. "Цар Освободител" пред президентството.

От СДВР обявиха, че повече няма да позволят да бъдат блокирани кръстовища.

Обстановката в София е спокойна към 14 ч. Движението - също. Градският транспорт се движи по обичайния си маршрут.

Премахнати са и блокадите в Пловдив, във Варна, както и на пътя Стара Загора - Хасково. 

Операцията на МВР е започнала около 04.00 часа12 души са арестувани в София. Към 09.00 часа те бяха освободени. Пиар експертът и един от организаторите на протеста от т. нар. "отровно трио" Арман Бабикян е бил задържан за неспазване на Закона за движение по пътищата и неспазване на разпорежданията на МВР. Той беше освободен около 07.30 часа и сподели:

"Изглежда не знаят, че по този начин протестът ще продължи. Ние всички отново ще направим лагери. Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена Конституцията. Ще се наложи юристите в МВР и надявам се онзи титаничен експерт в Министерството на правосъдието да вземат решение кое от двете е по-важно в България".

Малко преди 11.00 часа Бабикян дойде на площад "Независимост", където каза:

“Оттук нататък същото, а може би още повече. Палатките ще се върнат там, където бяха, а и на повече места! Желанието и страхът на властта от свободния граждански протест на хората, няма да успее. Страхът на Борисов изглежда по този жалък начин - изхвърляне на жени, деца, млади хора, възрастни хора - това е форма на страх. Съжалявам този човек! Дори Жан Виденов не го направи“.

За довечера в 20.00 ч. е планиран мащабен антиправителствен протест. Тримата организатори от "отровното трио" призоваха протестиращи да дойдат с "всички възможни средства за изграждане на барикадите отново".

"Почваме ударно, докато ги пометем", казаха те във видео обръщение във фейсбук.

Малко са хората около палатките на площад "Независимост", които са преместени на тротоара. Няколко души с българския трибагреник дойдоха малко по-рано и застанаха около фонтана пред президенството, вече има и озвучителна техника.

Протестиращите разпъват две шатри с надписи – “подписка“. В тях събират подписи с искане за оставката на кабинета “Борисов“ и на главния прокурор.

"Полицията беше доста бърза. Това е най-бързият експресен арест в моя живот. Благодаря на всички приятели, които бързо реагираха, бързо помогнаха. Мисля, че нямаше никакъв проблем всъщност. Сега смятам, че ако сме българи и протестиращи граждани на място, отново трябва да окупираме “Орлов мост“, каза освободеният Манол Глишев. 

По-рано той описа акцията:

"Малко преди 05.00 часа сутринта служители на СПС към СДВР, т.е. на специализираните служби към софийската полиция, обградиха "Орлов мост" с доста коли. Може би над стотина полицаи дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата - много забавно, предвид че последните дни въобще нямаше такъв проблем. Явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането. Може би към двайсетина души отговорихме "не". 

Полицейското присъствие на кръстовището на "Орлов мост" остава засилено, въпреки че вече няма протестиращи. От време на време в региона преминават пешеходци, които носят българския трикольор. Повечето от униформените са с жилетки “Антиконфликт”. Трафикът в района е нормален.


Адв. Николай Хаджигенов заяви в коментар относно акцията: 

"Полицията е просто бухалката, с която разчистват гражданите. Настоятелно съветвам всички да обжалват още днес и задържанията под стража и актовете. Сега всички трябва да излезем отново на улицата и този път да бъдем много гневни. Протестът вече започна! Благодаря ти, Борисов!". 

Снимка: БГНЕСПалатковият лагер пред Ректората, където са разположени родители на деца с увреждания, ще бъде преместен по-късно през деня пред сградата на бившия Партиен дом. Белият бус на майките от “Системата ни убива“ е репатриран на наказателен паркинг в столицата, тъй като протестиращите са обяснили, че не разполагат с ключове, за да го преместят от платното пред СУ.  Към 12.30 ч. протестиращите съобщиха, че Вера Иванова е прибрала буса от паркинга, след като платила "солидна сума".

Мая Манолова беше на мястото на палатковия лагер пред Ректората на СУ по-рано тази сутрин. 

“По отношение на буса, който е на майките на деца с увреждания - това е специализиран транспорт, който е важен за хората с увреждания. Прибраха го! Задържаха двадесетина души на "Орлов мост", по данни на протестиращите. Хората имат право на адвокат от момента на тяхното задържане. Това конституционно право не беше спазено, както и правото на гражданско неподчинение е гражданско право“, каза Манолова.

"Както си седяхме, нахлу жандармерия. Докараха хиляди охранители от полицията и от службите за сигурност, за да могат да охраняват сградата, което е излишно за 10 човека мирни граждани", каза Николай Димитров - един от гражданите, който е бил тук по-рано тази сутрин.

Движението по бул. "Дондуков" е възстановено.

Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления. 

Снимка: БГНЕСОт МВР заявиха, че акцията е с цел възстановяване на движението, а ведомството уважава желанието на хората да протестират, но това не може да става с цената на нарушаване на правата на останалите граждани в страната. 

Протестиращ от лагера на "Орлов мост" разказа пред БНР:

“Бяхме около 25-30 души вечерта. Към 05.00 часа дойде жандармерията и “Вдигайте катуна". Нямаше сблъсъци. Аз спах през това време. Преди това чух, че другите говореха за някаква провокация, но аз нищо не съм чул. Полицаите бяха много учтиви, но като си обграден от 150 човека посред нощ, нямаш много какво да направиш".

"Демократичният протест е право на всеки, но трябва да е в рамките на закона" - това се казва в позиция на КНСБ по повод премахнатите палаткови блокади.

Конфедерацията на автобусните превозвачи благодари на Министерството на вътрешните работи за осигуряването на свободното движение на гражданите.

В позиция до медиите и от Съюза за стопанска инициатива посочват, че е от изключителна важност осигуряването на нормално движение в големите градове, с оглед безпроблемното функциониране на бизнеса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна