Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни ли са енергийните напитки за децата ни

Община “Елин Пелин” предприе кампания за разясняване на рисковете при употребата на енергийни напитки от деца. Диана Димитрова, специалист “Връзки с обществеността” в общината каза пред Радио София, че лесният достъп на подрастващите до енергийни напитки е широк проблем, който не е решен в българското законодателство. Тези продукти се продават свободно на деца, въпреки че преди години е имало идея те да бъдат забранени и причислени към цигарите и алкохола.

Наблюдават се много странични ефекти при употребата на енергийните напитки от деца, тъй като детският организъм е много податлив на различни влияния. Целта на кампанията е да бъдат предизвикани дебати какво даваме на децата си да консумират, обясни Диана Димитрова. Тя уточни, че в различни държави се предприемат различни действия и се говори по този въпрос, но само в Литва и Латвия е наложена забрана за продажба на енергийни напитки на лица под 16 години.

Повечето деца, които са се включили в инициативата на Община “Елин Пелин”, осъзнават какви рискове крият енергийните напитки, но имат нужда от подкрепа на повече хора - родителски и училищни организации. Диана Димитрова отбелязва, че основната причина за притеснение е въздействието на тези продукти върху главния мозък, като се отделя допамин и серотонин и се смята, че те водят до пристрастяване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна