Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ден 30 на антиправителствени протести:

Орлов мост отново е блокиран, палатки и пред Министерския съвет

| обновено на 07.08.20 в 23:42
3
Снимка: БГНЕС

Движението в района на Орлов мост отново е блокирано от протестиращи в 30-ия ден на антиправителствени протести в столицата. Демонстранти отново разпънаха палатки на възловото кръстовище, подкрепяни с аплодисменти от присъстващите граждани. Протестиращите изграждат барикада от контейнери за боклук и пейки. Обстановката е спокойна.

"Подкрепям всичко, което прави един народ срещу един тулуп", заяви протестиращ гражданин.

"Да не си тръгваме, докато те не си тръгнат", призова участничка в антиправителствената демонстрация и заяви, че събралите се протестиращи не провокират насилие.

"Няма да има конфронтация, но ще има упорство", категоричен беше гражданин, разпъващ палатка на Орлов мост, запитан как ще реагира, ако полицията отново опита да премахне палатковия лагер.

Пространството между Ректората и Орлов мост е превърнато в пешеходна зона, разположени са пейки и столове, на които демонстрантите са седнали:

"Това е отговорът ни на Бойко Борисов, който не пожела да подаде оставка и по насилствен начин отстрани блокадите, които представляват гражданско неподчинение, в отговор на безобразията, които той върши. Тази вечер полицията охранява протестите съвсем нормално и аз съм доволен от нейната работа", заяви участник в протестите и добави:

"Оставаме тук до оставка или до заповед за напускане на кръстовището". 

Снимка: БГНЕС

Традиционно вече вечерно шествие на недоволните от властта, които искат оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, тръгна от Министерския съвет и стигна до Орлов мост, където през изминалата нощ полицията премахна палатковия протестен лагерОрганите на реда тогава предупредиха, че няма да допуснат нови блокади. 

Правителствената сграда беше обсипана с яйца и домати. 

Снимка: БГНЕС

Две шатри и пет палатки са разположени в "триъгълника на властта". Двуредов полицейски кордон охранява протеста на площад "Независимост". Няма напрежение в района.  

Снимка: БГНЕС

Движението по булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" също беше блокирано по-рано от стотици протестиращи, събрали се в "триъгълника на властта" за поредната вечер на антиправителствен протест в София. Полицейското присъствие в района е видимо по-малко от предишните дни.

Ораторите от импровизираната сцена до фонтана пред президентството призоваха за мирни протести, без провокации.

Снимка: БГНЕС

Участник в протеста нарече "пореден автогол на правителството" премахването на блокадите в страната:

"През последния месец станахме свидетели как всяка тяхна следваща стъпка е грешка".

34-годишен мъж беше задържан в района на Българската народна банка, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Полицаите забелязали, че той многократно пресичал пешеходна пътека, носел и бухалка:

"Лицето беше проверено и ще бъде транспортирано до съответното РПУ. Срещу него не е използвана физическа сила, до момента, в който не се опита да осуети проверката на колегите. Затова се наложи".

Задържаният се представи като Димитър Марков, строителен инженер:

"Бях на тренировка по бейзбол и се прибирам вкъщи, след което бях задържан. 20 минути чаках да бъде направена проверка на личната ми карта. След това ме извикаха в този бус, където започнаха да ме вкарват с ритници".

Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия