Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите и управлението през погледа на психиатър, музикален журналист и деца

Палатков лагер през сградата на бившия Партиен дом
Снимка: БГНЕС

Музикалният журналист Васил Върбанов и психиатърът д-р Светлозар Василев коментираха в ефира на БНР протестите и управлението на държавата в кризисна ситуация.  

Васил Върбанов се възстановя след операция и прекарва времето си в четене на книги.

"Чета предимно документална и историческа литература, художествена литература  - не, но това, което мога да кажа тук, е, че историческата и художествената литература са единодушни в това, че политиката е игра, в която могат да спечелят само тези, които разполагат с много пари. И тук историческото ни пътешествие през последните 30 години е много важно от гледна точка на това да видим как се движеха парите. Защото е ясно, че в България богатите хора в много по-голямата си част станаха такива не просто по некоректен начин, а направо по сбъркана схема“, коментира  Васил Върбанов в предаването "Чуй лятото".

Психиатърът д-р Светлозар Василев, който преподава психология в НБУ, е солидарен с протестите и почти всяка вечер е на площадите, за да изрази своето възмущение от това, което се случва в държавата.

"Истинският тумор не е настоящата управляваща партия, а ДПС, които продължават толкова години след 1989 винаги да бъдат в политическата игра и да ръководят държавата. В България не можем да говорим за автокрация, точно поради това разделяне на различни кръгове - политически, и обвързаността им с икономически структури по този мафиотски, престъпен начин. Така че общото между всички тези страни - Русия, Америка, България, Унгария и много други, е всъщност мафиотската държава", заяви Светлозар Василев.

В момента това да си експерт в някаква област не се уважава, допълни той. 

"Вижте само министрите ни и способността им да говорят чужди езици, да не говорим за експертността им за министерствата, които управляват, и това е на всички нива на държавата. Ако нямаме способност за дебати като общество, много трудно може да възникнат умения за водене на политически дебати и на практика способно, адекватно лидерство", подчерта Василев.

Репортерът Еленица Маринова направи анкета с деца от столичната 48-а детска градина "Братя Грим", които също изразиха мнение за случващото се през последния месец у нас. 

Чуйте повече от звуковите файлове. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!