Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Синдикат: Учебната година трябва да започне редовно

Асоциация "Родители" с писмото до институциите за защита на родителите

| обновено на 10.08.20 в 16:43
Снимка: Златина Йовкова

Учебната година трябва да започне редовно, а правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители и ученици по препоръка на директора на образователната институция - това настояват от синдикат "Образование" към Конфедерация на труда "Подкрепа" за новата учебна година. 

В позицията, подписана от лидера на синдикат "Образование" Юлиян Петров, се подчертава, че синдикат "Образование" няма да допусне да се отклоняват парите за образование на учениците за дейности по превенция и борба с грипни епидемии, дейности, за които носят отговорност финансово държавата и общините.

Синдикат "Образование" предлага правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители, деца и ученици при съмнение и препоръка от директора на образователната институция.

В позицията се казва, че Отрасловият съвет, който е най-висшият орган в средното образование, включващ в себе си всички компетентни работещи в образователната система, категорично казва, че учебната година започва редовно и затова е учудващо тиражирането на много варианти за започване на учебната година в българските образователни институции и продължаващото поднасяне на хипотези относно вариантите за начало.

В позицията се казва, че дистанционното обучение "имаше своя исторически ефект и своите достойнства", но вече е част от историята.

Позицията завършва с призива да се вземат най-разумните и професионални решения и да не се допусне, "нерегламентирано източване на делегирания бюджет, ощетявайки ученици и учители".

Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители", поясни в предаването "12+4" за писмото до институциите за защита на родителите при дистанционно обучение и затваряне на детските градини:

"За всички семейства е необходимо да има мерки, които да са известни и да са комуникирани с родителите. Ние имаме няколко примерни, институциите би трябвало да имат по-добър анализ. Да не се окаже 15-и септември изненадващ и напрегнат... Предлагаме за отпуски или за болнични за родителите, ако се наложи. Има много професии, които не са възможни в режим "хоум офис".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от