Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото на мирен протест e гарантирано от международни документи

Палатков лагер пред бившия Партиен дом
Снимка: БГНЕС

Анета Тодорова е оперна певица, работи в Брюксел. В нощта на 6 срещу 7 август е прекарала няколко часа в 1-во Районно полицейско управление в София. В ефира на БНР тя коментира, че участва в протестите, защото подкрепя борбата на българите срещу корупцията.

"Всеки знае срещу какво протестираме. Действията на хората от правителството буквално ни излагат в Европа", подчерта в предаването "Преди всички" Анета Тодорова.

Ситуацията около ареста си тя описа така: "Някъде около 4.30 се изтегли абсолютно всякакво полицейско присъствие, дори и патрулката, която се водеше, че пази нас. Беше нещо като затишие пред буря, обаче ние се успокоихме и решихме, че ще се отпуснем. Точно в този момент от двете страни на Орлов мост пристигна жандармерия и ни заобиколиха. Застанаха един до друг с щитове, в пълно мълчание. Не знаехме какво да очакваме. Притеснихме се, но се включихме по средата да бъдем заедно в това, след което те навлязоха сред нас, всеки от тях си хвана по един протестиращ и започна до го обработва с въпроси."

На някои от протестиращите са връчени протоколи и са им взети личните карти. "И в следващия момент ни отведоха към едни бусове, като се стараеха да ни разделят. Аз им казах, че няма да тръгна сама с някакъв полицай, аз съм с групата от моите приятели. След това в Първо районно, както е процедурата, аз не знаех, но там научих, ни направиха пълен обиск, описаха ми вещите, пребъркаха ме, изобщо като някой престъпник. След това се озовахме в едно общо помещение с голямо полицейско присъствие, някои от тях бях с камери, това гарантира тяхната и нашата сигурност, вероятно", подчерта Анета Тодорова.

Не е имало агресия от страна на полицаите към протестиращите. Протестиращите са освободени благодарение на това, че са им изпратени трима адвокати, разказа още Анета Тодорова пред "Хоризонт".

Протестиращите са санкционирани за нарушение на Закона за движение по пътищата, но според адвокат Росен Рашков е крайно несериозно да се сочи това като основание за задържане.

Росен Рашков изтъкна, че големият проблем е, че в България не е установена процедура, при която задържано лице има право да поиска от съд да се произнесе дали задържането е законосъобразно.

"На практика няма установена практика да се гледа фактическото задържане, т.е. ако неправомерно се задържи едно лице, да има възможност незабавно съдът да разгледа това фактическо задържане, когато е незаконосъобразно и да постанови освобождаване", подчерта Росен Рашков.

Всеки човек на основание член 5 от Европейската конвенция за защита правата на човека има право да поиска от Районния съд да разгледа основанията за неговото фактическо задържане, обясни юристът.

Правото на мирен протест е изрично провъзгласено от Европейската конвенция за защитна на правата на човека и в Хартата за основните права в Европейския съюз и в Международния пакт за граждански и политически права.

"Може би преди около 10 дена Комитетът за правата на човека към ООН излезе с нарочна декларация, с която изрично провъзгласи, че правото на мирен протест е основно и не бива да бъде възпрепятствано и че то не може да бъде препъвано с общи мотиви като обществен ред и обществена сигурност. Изрично провъзгласи, че правителството не може да събира лични данни с цел да сплашва демонстранти, т.е. някакви репресии към тях, за да не участват те в тези демонстрации. Изтъкна изрично и правото на журналистите и наблюдателите от всякакви правозащитни организации да отразяват и да документират събитията", каза адвокат Рашков.

Чуъте и звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени