Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 4 от подкаста "Кожа и слънце": Как действа слънчева алергия върху клетките

Слънчевите алергии са един често срещан проблем. Те са от типа физикални алергии. Но слънцето не е като други алергени - храна, растения, домашен прах. При тези алергии слънчевите лъчи директно оказват въздействие върху определени клетки, от които се освобождават основните медиатори на алергичното възпаление.

Но каква е причината много често алергията от слънцето се бърка с друг тип реакция на кожата и защо слънцезащитните кремове не са панацея за слънчевата алергия. Отговорите на тези въпроси дава в четвъртия епизод на тематичния подкаст "Кожа и слънце" алергологът доц. Соня Генова.

От епизода ще научите още има ли специфична диагностика за слънчева алергия. Кога можем да я сбъркаме с друг вид обрив и кога трябва да потърсим съвитетите на специалист.

 доц. Соня Генова

Доц. Генова споделя още какви медикаменти е подходящо да се изпишат при поява на слънчева алергия.

Доц. Соня Генова работи в Клинична алергология и Вътрешни болести на Университетска болница Пирогов. Завършила е Медицинска академия  - София със специалност по Клинична алергология и Вътрешни болести. Работи эв областта на астмология, алергичен ринит, инсект алергия, медикаментозна алергия, уртикария и ангиоедем. Научните й приоритети с в областта на бронхиална астма, алергичен ринит и медикаментозна алергия. Член е на Европейската асоциация по алергия и клинична имунология EAACI, Европейското дружество по респираторни заболявания ERS, Световната организация по алергия WAO, Българското алергологично дружество. 

Подкаста можете да чуете тук:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна