Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Славчев, МИР: Намираме се в 12 без 1 за машинното гласуване

ЦИК или няма експертиза, или умишлено бави машинното гласуване

| обновено на 12.08.20 в 12:09
Снимка: Радио Видин

Шест месеца след правителственото решение да се задвижи машинното гласуване, българското общество не е наясно какво е свършено за това. Това обясни пред "Хоризонт" лидерът на партия МИР и бивш общински съветник Симеон Славчев.

Днес от 10 часа партия МИР организира протестна акция за машинното гласуване пред сградата на Министерския съвет.

"В момента се намираме не в 12 без 5, а в 12 без 1", каза Славчев в предаването "Преди всички". Той смята, че в шестте месеца до редовните парламентарни избори все още има време да се случи обществена поръчка и да се осигурят машини за гласуване.

"Това е единственият начин в България да се проведат честни избори", подчерта Славчев. 

От партията планират разяснителни мероприятия, защото машинното гласуване се бърка с електронно и дистанционно гласуване, изтъкна той.

През февруари партия МИР инициира палатков лагер пред сградата на Министерския съвет с настояване за машинно гласуване. Това е национална кауза, припомни позицията на партията Симеон Славчев.

Симеон Славчев  Снимка: БТА

От МИР са сезирали Европейската комисия и Венецианската комисия заради неспазването на законите на страната от собственото й правителство, поясни Симеон Славчев, визирайки записаното в Изборния кодекс за машинното гласуване. „И че се нарушават правата на българските граждани – провеждането на честни избори.“ Славчев се надява след август ЕК да излезе със становище по темата.

ЦИК е политически орган, там са назначени хора на партиен принцип, затова настояваме да се създаде експертен обществен съвет, в който да влязат специалисти, които разбират от темата, посочи още Симеон Славчев пред БНР.

„Защото ние имаме дълбоки съмнения, че в Централната избирателна комисия има тази експертиза и може би това е една от причините да се бавят, или може би умишленото саботиране на машинното гласуване.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимка: БГНЕС

Пред Министерски съвет активисти на ПП МИР представиха днес българска машина за гласуване.

Александър Чобанов от консорциума, създал машината, настоя незабавно да бъде стартирана процедурата по обществената поръчка, с която да бъдат закупени всички машини, необходими за пълното въвеждане на машинното гласуване във всички изборни секции, предвидени в Изборния кодекс, приет от парламента.

Репортаж на Даниел Инков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени