Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Леден душ за курортите по Северното Черноморие

Масовите анулации заради Covid-19 съкращават сезона

Снимка: Венета Николова

Германски туристи са започнали масово да анулират резервациите си за летния сезон на Северното ни Черноморие. Новината бе потвърдена пред Радио България от представители на местните браншови асоциации.Особено сериозно е положението в курорта „Златни пясъци“, където хотелиери се готвят да закриват сезона. 

Неприятната ситуация възникна в резултат на призивите на Германия към своите граждани да избягват пътувания към българското Северно Черноморие заради пандемията с коронавирус. 

В списъка на несигурните дестинации на института „Робърт Кох“ попаднаха курортът „Златни пясъци“ и близкият град Варна. А те са открай време предпочитани от германските туристи. „Нормално е като има анулации на чартърите от Германия, да последват и анулации за нашите хотели!“ – коментира Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Според него обаче ситуацията до голяма степен се драматизира. Защото въпреки коронакризата, около 50% от хотелите в региона са отворени и посрещат гости – най-вече от България. Но има и много чужденци, включително и от Германия. Ето как Павлин Косев коментира ситуацията:

„Всяка държава в момента, при тази нечувана криза с туризма, иска да разчита на вътрешния си туризъм, защото така е най-лесно. Германската държава няма интерес да подтиква нейните граждани да ходят в други държави, които и да са те! Втората страна на въпроса е, че ние нямаме към момента, и дай-боже да нямаме до края на сезона, нито един заразен турист или служител в наш хотел. Говорим за Северното Черноморие. Освен това имаме уговорен т.нар. „зелен коридор“, при който всички туристи от летище Варна директно се извозват в комплексите, без да влизат в никакъв допир с градската среда. И още - германските власти не отчитат  факта, че Covid огнищата в района, са в домове за стари хора! Тези хора са изолирани, карантинирани, те нямат нищо общо с туризма на Северното ни Черноморие“.


Хотелиери и ресторантьори по морето твърдят, че мерките за сигурност се спазват строго от персонала. Доколко обаче гостите се съобразяват с тях е друг въпрос. Според Павлин Косев не трябва да се правят паралели с предишни сезони, защото настоящата ситуация е извънредна и непредвидима. Въпреки пандемията и призивите да не се пътува, в момента на Северното ни крайбрежие сезонът е в разгара си. Летовници от Румъния, Чехия, Полша, Северна Македония, Испания, Германия и пр. пълнят хотели и ресторанти. Но не всички!

Отворени са предимно хотелите на първа линия и хотелските комплекси от затворен тип, които предлагат допълнителни екстри – твърди Павлин Косев. Тези хотели се радват на нелоша заетост. Но приоритетите на нашите гостите не се изчерпват само с удобната хотелска стая и с храната. Тези хора търсят преживявания. Те искат ваканцията им на нашето Черноморие да бъде комбинирана с културен и винен туризъм, с атракциони и шопинг. Те искат в комплекса да има аквапарк, искат анимация. И ние се стараем да им предложим всичко това!“

Снимки: Венета Николова

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени