Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Magia Naturalis“ – артпроект в галерия „Сариев“

Снимка: Галерия „Сариев“ - Пловдив

Философска лаборатория, галерия, блог, стая – конструкция на мисълта. Среда от творби, текстове и ситуации. До края на август галерия „Сариев“ в Пловдив е домакин на необичайната изложба „Magia Naturalis“. Боян Манчев и Веселина Сариева са двама от съмишлениците в този проект. 

Магията натуралис е понятие, което се свърза с философията и ранни форми на знанието, които довеждат до това, което днес разпознаваме като модерна наука и философия, каза Манчев пред "Хоризонт".

„На латински означава естествена магия. Става дума не за тази магия, която ние си представяме банално, ежедневно, свързана с някакви гадания, врачки, а за идеята, че самата природа е творческа сила и осъществява процеси, връзки, въвежда нови неща, тоест твори. Това е изходната точка.“

Веселина Сариева има поетично участие в проекта. „Творец ли е природата, творят ли звездите, облакът – нас ни интересува това обезсилване на този субект като деятел, какъвто субект може да бъде творецът“, посочи тя.

Една от авторките в изложбата е швейцарска художничка, която поставя в „космополитическа  перспектива“ отношението на човека към природата, допълни Боян Манчев. „Връзката между присъствието на човека и силите, които го надскачат.“

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна