Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група Explicit създаде песен с текстове от плакатите на протестите

Симеон Стефанов от група Explicit
Снимка: Личен архив - Симеон Стефанов

Русенската група Explicit създаде песен с текстове от плакатите на протестите по улиците в България. Песента е по музика на американската група Green day.

Четиримата от групата - Симо, Цецо, Младен и Сашо и двама гост музиканти с кларинет и тромпет, дадоха тон на протестите в Русе в края на миналата седмица.

По музиката на добре познатото парче на американската пънк рок група Green day "Американски идиот" те написаха, изпяха и заснеха на клип своята версия - "Български идиот".

За Българското национално радио момчетата от Explicit са добре познати, тъй като тяхната музика звуча в ефира преди три години, когато радиото разчиташе само на приятели по време на проблемен период, свързан със заплащането на авторските права.

Основател на групата, ритъм китарист и вокалист е Симеон Стефанов. Той е и автор на над 20-те им парчета, всички със сериозни теми, но на английски език - достъпен за публиката им както в България, така и навсякъде по света.

"Идеята ми дойде преди две седмици, пътувах към протестите в София, няколко пъти ходих в София да участвам в протестите, и по пътя обикновено, докато пътувам, слушам доста музика и тази песен се включи. Направих връзка, понеже оригиналната песен на Green day е насочена срещу американското правителство, когато е писана песента - към 2006", разказа за БНР Симеон Стефанов. Той е завършил Математическата гимназия в Русе и архитектура в Манчестър.

Проблемите в България, които засягат родителите ни, бабите и дядовците, засягат и младите хора, коментира Симеон Стефанов. Какво го дразни в управлението на България?

"Най-много ме дразни това, че колкото и да крадат и колкото да не ги интересува как ще се оправи средностатистическият българин, те нямат дори достойнство да отделят поне 10% от вниманието си да направят нещо хубаво, нещо качествено. Дори това, което уж е хубаво и се случва, и то е краткотрайно, за съжаление", подчерта Стефанов.

Целия репортаж на Ася Пенчева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна