Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две седмици в градинката пред "Кристал"

Маргарита Русева и Раймондо показват "Утрешни спомени" в снимки на момичета

В красотата винаги има свобода, смятат творците

| обновено на 14.08.20 в 13:26

Снимка: Мария Бояджиева

В Галерията на открито в градината пред "Кристал" на 16 август (неделя) от 19:00 ч. Столичната община ще открие новата фотографска изложба „Утрешни спомени“ на Маргарита Русева и Раймондо Варсано.

Интуитивни, поетични, искрени - фотографиите от техния четвърти съвместен проект, разказват историята на странното ни настояще. История за маски и привидности, свобода и ограничения.

„Проектът включва 26 портретни фотографии, а изразителните лица на момичетата, които ще видите на снимките, улавят настроенията на една хаотична и меко казано, нетипична година за всички ни. Какво се случи за това време с нас? Как го осмислихме? Какво ни промени? Как реагирахме на всичко това?“, анонсира не без въпроси фотографката Маргарита Русева. "Надяваме се от израженията на сниманите момичета да личи отношенията им към всичко, което ни се случи."

Това е четвърти общ проект на творческия тандем.

"Всеки има своя гледна точка и не я налага, това е много хубаво. Този път още не сме се скарали", допълва с усмивка Раймондо Варсано, който е писател. Според него момичетата от фотографиите са запазили погледа си към живота опреди епидемията: която е била оптимистка или романтичка, остава и сега...

На фокус в актуалната изложба са изразителните очи на момичетата от снимките и маските, зад които стоят. Изборът на маска, често игрови и психологически, е начин на себеизразяване.

А красотата е именно в това - отвъд ограниченията да не спираме да дишаме живота свободно. Там някъде е и цветното начало на утрешните ни спомени, смятат авторите.

"Ако човек не създава спомени, той не живее в настоящето", казва афористично Раймондо Варсано.

Жените у нас са свикнали със свободата си, за тях маските и корона мерките са били по-голямо изпитание за женствеността, убедена е Маргарита Русева и малко през смях обещава, че Част 2 на проекта ще е със снимки на мъже.

„Утрешни спомени“ може да разгледате от неделя до 1 септември.

Горещи теми

Войната в Украйна