Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Димитър Буров с концерти и майсторски клас на "Варненско лято"

Познаваме Димитър Буров като един от най-изявените български музиканти - варненец, който от дълги години живее и работи в Лондон. Възпитаник на прочутия педагог проф. Ифра Нийман, той ръководи цигулковата катедра на престижното училище "Хароу". Същевременно Буров продължава изпълнителската си кариера като изнася концерти в дуо или по-големи камерни формации. Много често негова партньорка е пианистката Мина Милетич, с която има и издадени компактдискове.

По време на тежкия период с карантина заради пандемията от коронавирус през пролетта на 2020 г. Димитър Буров продължи да преподава онлайн, но сега е в родния си град, където е поканен за концерти в рамките на фестивала "Варненско лято". На 6 август той беше част от международен проект на открито с музика на Бах и Пиацола, а на 14 август в Градската художествена галерия заедно с пианиста Людмил Ангелов и виолончелиста Стефан Хаджиев ще изпълнят клавирни триа от Бетовен, Шуберт и Шостакович.

Веднага след концерта ще започне и майсторски клас на Димитър Буров в Лятната академия на "Варненско лято" по цигулка и виола. Интересът към курса е голям, а възпитаниците ще покажат наученото в концерт на 17 август от 19 часа в Градската художествена галерия. Междувременно майсторски клас по цигулка ще има и проф. Минчо Минчев, чиито възпитаници ще се представят на същата сцена на 19 август вечерта.

За връзката му с фестивала от ранно детство, за завръщането на родна сцена и очакванията от срещите с младите български таланти в майсторския клас, както и за предизвикателствата да преподава онлайн Димитър Буров разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени