Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

37-и ден на протести:

Блокадата на кръстовището пред румънското посолство не оцеля

Проф. Минеков: Имаше полицейско насилие, ще има ответна реакция

| обновено на 14.08.20 в 11:36
Движението на кръстовището пред румънското посолство е нормално
Снимка: Стопкадър, bTV

37-ият ден на протести с искане за оставки на правителството и на главния прокурор продължава с блокада на кръстовищата на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет, както и на булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" - при Министерския съвет и президентството.

Кръстовището в района на румънското посолство, което снощи беше блокирано, вече е освободено, след като рано тази сутрин полицията премахна палатките на протестиращите в района.

 Протестиращи се заканват, че отново ще го блокират.

ФБ/Велислав Минеков

Освободени са тримата задържани в полицейската акция.

Те са били отведени в Първо районно управление. Двама от тях са били без лични документи, а третият е бил задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане.

От МВР уточняват, че при операцията рано тази сутрин не е имало напрежение, нито пък са били използвани сила и помощни средства. В акцията са участвали и екипи на пожарната.

ФБ/Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" разказа пред репортер на БНР:

"Имаше полицейско насилие. Полицаи, които дойдоха с огромен брой коли, с джипове, с камиони. Бяха арестувани майка и син, което е показателно. Подобно насилие ще има ответна реакция".

Съставен е бил акт за неправилно паркиране на мъж, който е дошъл с мотоциклета си при протестиращите, за да им донесе храна:

"Около 4:50 часа изведнъж от всички страни на кръстовището нахлуха много коли - на полицията, на жандармерията, полицаи с мотоциклети, полицейски автомобили на СДВР. Оградиха ни, наскочиха мъже, въоръжени, и направиха плътно ограждение около блокадата. Започнаха да изискват документи от хората. Няколко човека бяха изведени пред очите ни към колите. Не знам какво е станало с тях - дали са били задържани, или - не. Аз бях помолен от полицаите да дам моите лични документи и да изведа мотоциклета ми от кръстовището, за което в последствие ми беше съставен фиш за неправилно паркиране. Не знам този фиш колко е законосъобразен - това ще го консултирам с юрист".

Снимка: БТА

Продължават обаче блокадите на Орлов мост, пред Ректората на СУ, пред МС и президентството.

Протестиращите от лагера, които са били цяла нощ на булевард "Цар Освободител", казаха, че нощта е минала спокойно, без провокации.

"Тази вечер беше един голям урок за всички, защото, споделяйки един с друг, ние израснахме. Сега, ако не сформираме един хубав "лекарски екип". Това малко "туморче", което беше преди 10, 20 години, сега вече е "голям тумор", който дава метастази. Затова сме тука да можем да сформираме този "лекарски екип" и да спасим държавата", каза участник в акцията. 

Довечера в 19.00 часа отново пред фонтана на президентството е насрочена поредната протестна акция под наслова "Да защитим демокрацията - ден 37".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна