Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топка, тебешир и рана на крака - игрите от миналото оживяват

Покажете на децата си игрите от вашето детство, съветват организаторите на "Игрите на 90-те"

Снимка: Фейсбук - Игрите на 90-те

Когато playground-ът беше асфалт, а не дисплей, когато музиката слушахме от walkman, а не от телефон и когато раните по коленете ни даваха сила за още игри, а не повод за прибиране. Всичко това е равно на… игрите на 90-те, или поне така са го замислили организаторите на едноименния фестивал.

Федербал, ластик, дама, дърпане на въже, ръбче, пиян морков, народна топка, криеница, стражари и апаши – всъщност това наследство на 90-те е далеч по-старо, но може би децата на 90-те са последните, които го пазят и помнят.

Проектът „Игрите на 90-те“ цели повече родители да изведат децата си на открито и да отделят повече време да играят с тях, посочва пред "Хоризонт" Сами Догмуш, един от организаторите.

Да им показват игрите, които са играли едно време, когато са били те малки. Нашата идея е да направим това възможно посредством фестивали в цялата страна. На тези фестивали ще направим обособени игрални полета за всяка една от игрите.“

Игрите на открито подобряват социалните умения и двигателните способности, категорични са специалистите, които са консултирали проекта. „И е пределно ясно, че ако един родител стои с телефон с ръка, то детето му няма да започне да чете книга или да композира музика, или пък само с прозрение да стигне до извода как се чертае дама или как трябва да я играе“, казва Светлозара Лазарова, пиар и организатор на инициативата.

Имате нужда от тебешири, от топка или едно перце. Игрите, които могат да се играят в междублоковите пространства, са десетки“, съветва тя родителите и ги насърчава да провокират децата си да се прабват в игрите от миналото.

През уикенда на 8 и 9 август на старинната крепост Баба Вида се проведе първият модул на „Игрите на 90-те“, като част от Summer Vibes фестивал. „Показахме на видинските малчугани как да се забавляват и да са още по-сплотени“, изтъква Сами. На фестивала имаше от 2 до 82-годишни, допълва го Светлозара.

Не можахме да повярваме колко много се радват децата и то на игри, които ние смятахме, че няма да предизвикат кой знае колко голям интерес у тях“, подчертава Светлозара Лазарова в предаването "Чуй лятото".

„Най-непознатата игра беше „шоколад“, която на доста хора се оказа непозната. Тя е подобна на „дама“, няма хвърляне на елемент – камъче и т.н. Има дете, което споделя на друго как да прескочи в квадратите от 1 до 8, които са нарисувани във формата на шоколад“, обяснява Сами Догмуш.  

Една от по-далечните цели на проекта „Игрите на 90-те“ е да се изследват имената и правилата на всяка от игрите в различни региони на страната и дали се различават. Това ще бъде обобщено в онлайн сборник.  

Екипът подготвя специална платформа за игрите на 90-те. „Ще пускаме и различни предизвикателства, в които те да заснемат игрите си“, уточнява Светлозара Лазарова.

Така отварят вратата и за бъдещо партньорство с дарители и фирми, които да осигуряват на децата пособия за игра - топки, комплекти федербал, ластици и други.  

Още за проекта слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени