Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се опитомява огън?

Divinitas е латинската дума за „божественост” и „съвършенство” и за майсторите на огнените изкуства от едноименния клуб у нас пламъците наистина са такива. Неговият ръководител Лилия Йотова разказа, че историята му започва през 2005 г. и той е първият за огнено изкуство в България. А тя се запалва по пламъците от... интернет:

„Представата на хората за огъня е различна, но със сигурност е нещо, което ни е дадено от Бога. Бях гледала на живо изпълнения, но истински ме докосна един артист от видео в интернет, който въртеше огън. Комбинацията между движенията му и музиката, върху която танцуваше, бяха много магнетични и красиви. Тогава разбрах, че това е същността, към която човек трябва да се стреми.”

„Продължавам да откривам нови неща в сферата на огнените изкуства. Но също така съм се съсредоточила върху това и аз да предам по някакъв начин „искрата”. Пускам свое съдържание в интернет. И както аз се запалих, сега други хора ми пишат, че съм ги вдъхновила, което ме прави много щастлива.”

За сблъсъка „родители-огнено изкуство”

„Аз съм отговорна от малка и когато казах на родителите ми, че това е нещо, което ми харесва и ми е интересно, те напълно ме подкрепиха. Имаха ми доверие, че няма да направя нещо неразумно, че ще преценя дали това е по силите и възможностите ми. И сега при нас идват отговорни млади тийнейджъри, на които много им харесва въртенето на огън с учител. Понякога на нашите курсове идват и родителите на тийнейджърите, което е страхотно. Няма лимити в огненото изкуство. Най-младият човек, който сме обучавали, беше момиче на 14 г., а най-възрастният – жена почти на 70 г. Годините нямат значение. Важна е координацията, а тя се изгражда.

Да гледаш на огъня като на амалгама между спорт и изкуство и начин за сплотяване на хората

„Огънят наистина е нещо, което сплотява. Но от голямо значение е и характерът на отделните хора. А нашият екип е чудесна комбинация от прекрасни хора, които създават „пламък” помежду си.”

„Дивинитас” изнасят шоу програми по наистина разнообразни поводи – от сватби до коледни спектакли и танци с огън за социални каузи. Творческият оттенък в техническата работа и подготовката в хореографско и постановъчно отношение носи най-голяма наслада, споделя Лилия Йотова:

„Приложимостта на различните методи е на първо място. И след това – как да въздействаме на публиката възможно най-добре. Например когато става въпрос за сватба, е необходима романтика, за да разчувстваме присъстващите. Подборът и съставянето на програмата е труден и дълъг процес. За да види публиката едно шоу, трябва да мине минимум година от самото начало на изграждането му, което е на много етапи, защото всеки един уред се върти с различна скорост и има различен ритъм заради различната им форма. Съответно музиката е строго определена за всеки уред. Също се преценява и какво искаме да покажем и каква емоция искаме да създадем в дадената секунда и минута от шоуто. Работа има и по костюмите. След като всичко е готово, нещата се тестват с огън, за да може да се подберат моментите, които са най-подходящи. Затова отнема толкова много време, но пък когато се случи, магията я има. Симбиозата между ритъма на музиката и движенията засилва усещанията у публиката.”

Хората боравят с огън по различни начини отдавна

„Огънят е залегнал в културата на много народи, включително и на нашия. И българите имаме традиции, и то много сериозни. Кога и как се е появило въртенето на огъня не знаем със сигурност, но се счита, че за пръв път в Хавай въртят уреди с огън. Там, в традиционните им танци присъства огнена пръчка, която те въртят много бързо. Друг уред – пой, пък произлиза от Нова Зеландия, също от национален танц, но се държи в ръце и не гори.”

За да не се опариш, трябва да уважаваш огъня и да тренираш до съвършенство, казва още Лилия Йотова от „Дивинитас”.

Огънят калява нервитеПрави ни по-спокойни и по-концентрирани, защото е нужна вяра в себе си, да не се колебаеш в това, което можеш. Паниката, от друга страна, прибързаността, напрежението, това са неща, които могат да доведат до инцидент. Огненото изкуство със сигурност не е най-популярното нещо, с което да се занимава човек в България, но мога да гарантирам за хората, които познавам, че са страхотни професионалисти. Нашите ангажименти са най-вече в Европа, в Близкия изток и в Азия. Най-далечната дестинация, в която сме имали шоу, е Тайван. Това е един прекрасен остров, който аз наричам „азиатската България”, защото ми напомня за нашата родина – сравнително малка държава е и хората са приятелски настроени. Снимали сме събития и в Хонконг и Макао. Но най-обичаме да сме си тук, у дома и да гостуваме на младоженци.

А именно по сватби Лилия Йотова най-често изписва с огън любимата си фраза – „Обичам те”.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна