Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Бърз растеж на германската икономика през летните месеци

Германската икономика е подготвена за бързо и всеобхватно възстановяване след безпрецедентно в мирно време свиване през пролетта, но вероятно е необходимо откриването на ефективна коронавирусна ваксина, преди да е възможно пълно възстановяване, съобщи в понеделник Бундесбанк.

Най-голямата европейска икономика се сви с малко над 10% през второто тримесечие, но през летните месеци започна да се връща към растеж, тъй като беше ограничена съществена част от коронавирусната епидемия и бяха премахнати много ограничения за бизнеса и за ежедневния живот.

"Ще продължи ясното и широко базирано възстановяване на макроикономическото развитие, започнало след най-ниската точка през април", се посочва в ежемесечния доклад на централната банка.

"Немската икономика трябва да нарасне много силно през лятното тримесечие на 2020 г.", прогнозира Бундесбанк.

Очаква се частното потребление да даде "солиден принос" за икономическото възстановяване, докато инвестициите в индустрията и в капиталови стоки също ще бъдат ключови, посочи банката, която по-рано прогнозира спад със 7,1% на брутния вътрешен продукт за цялата настояща година.

Все пак Бундесбанк предупреди, че пандемията не е е овладяна в световен мащаб и това ще продължава да натежава върху германския износ и промишленото производство.

"Това вероятно ще възпрепятства цялостното възстановяване на търсенето на немски промишлени продукти. Докато не бъде налице ефективно медицинско решение, като подходяща ваксина, икономическата активност в някои отрасли на услугите в страната също ще остане ограничена", заключва централната банка на Германия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна