Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Господинов: Дигиталното обучение в България е по-успешно от други държави

ОУ „Граф Игнатиев“ в София
Снимка: Фейсбук/ОУ „Граф Игнатиев“ в София

Не беше затруднено превключването на българската образователна система към дигиталното обучение, защото когато през първите две седмици учителите в България се справяха с този процес, имаше много други държави, които или не предприеха изобщо такъв модел на синхронно преподаване, т.е. едновременно в класната стая с видеолекции, а предприеха по-скоро модели на домашно обучение или се справиха доста по-късно. Това каза за БНР Иван Господинов от Кан Академия - България.

"България в момента по-скоро има преднина в някакъв смисъл, защото други държави като Германия, Франция, Испания, Англия основният модел беше на домашно обучение, т.е. изпраща се домашно, учeникът работи, когато иска и връща обратно резултатите, докато българските ученици успяха да научат доста неща. Естествено това беше и по-трудният избор, защото натовари допълнително системата. Затова имаше и толкова проблеми в началото", подчерта Иван Господинов в предаването "Преди всички".

Един от основните проблеми при ситуация, в която учениците отсъстват продължително време от училище или не успяват да се включат в дистанционното обучение, е с времето това да се прояви с отпадане на повече ученици от училище.

"Според мен най-доброто решение, което аз виждам, е отново децентрализиран подход, т.е. както и при въвеждането на дистанционното обучение всяко училище имаше право да си избере модел, може би в момента трябва да се работи от една страна върху дискусиите, за това какви са ефективните модели, които могат да работят в момента в българските училища и съответно изграждането на капацитета на училищата да прилагат тези модели", допълни Иван Господинов. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Иван Господинов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна