Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между демонстранти и шофьор в 40-ия ден на протести в София

| обновено на 17.08.20 в 23:10
Снимка: БТА

В 40-ия ден на антиправителствени протести в София продължават блокадите на Орлов мост, на площад "Независимост" и пред ректората на Софийския университет. 

След 20 ч. към сградата на Министерския съвет отново полетяха яйца. Протестиращите отвърнаха с викове "Оставка" на предложените от ГЕРБ реформи в Конституцията. 

Кръстовището е блокирано от палатковите лагери, разположени на бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков". След традиционното шествие до "Орлов Мост" протестиращите затвориха и кръстовището на бул. "Ситняково" пред Румънското посолство.

До инциденти се стигна на блокирания от антиправителствени демонстранти столичен булевард "Ситняково"

Първоначалните намерения протестиращите бяха да блокират кръстовището при Румънското посолство. След като спряха движението, повечето коли обръщаха, за да тръгнат в обратна посока. Бял автомобил, шофиран от жена, в който се намираха и мъж и две деца реши да премине през кръстовището. Това предизвика недоволството на протестиращите, които въпреки ниската скорост се почувстваха застрашени от това, че някой може да пострада. Първоначално те започнаха да чукат по колата, а в последствие счупиха и стъклото ѝ. Друга част от протестиращите пък успяха да спрат по-агресивните. Малко по-късно дойде полиция, която отведе колата, а недоволните освободиха движението. 

Протестиращи разказаха пред БНР, че когато отворили вратата на колата, жената им е показала среден пръст и обяснила, че вози две деца. Хората разказаха, че и друг шофьор им е показал среден пръст, след като "качил на капака" двама от тях.

По информация на протестиращите, има един задържан в 1-во РПУ.



По-рано протестиращите отново замеряха с яйца сградата на парламента

От т. нар. "Отровно трио" обявиха, че имат информация, че се готви смяна на премиера Борисов с негово съгласие "с човек, който изглежда относително културен и наскоро се е появил в София след дълго пътуване". Велислав Минеков не посочи име, но заяви, че "това не може да бъде част от пазарлъка" и те няма да го приемат.
Междувременно, на Орлов мост бе организиран "граждански мегдан", където всеки изказваше мнението си за управлението. Забранени бяха нецензурните изявления

По-рано днес от т. н. "Отровно трио" заявиха, че подготвят национален протест, но не обявиха дата.

Велислав Минеков и Николай Хаджигенов казаха, че протестите ще продължат до оставките на кабинета и на главния прокурор: 

"Подготовка за такава конституция има вече и в Беларус, която е част от пазарлъка срещу протестиращите. Докато не се случи това, което искаме, протестът ще продължи. Направихме структури на протеста в 36 града. Ще организираме мощен национален протест, естествено, пак в мирна форма", заяви Минеков. 

"Сега има мека диктатура, която е незаконна. Допуснем ли Борисов да пише, това е иронично - "пише Конституция" - диктатурата ще стане законна. Ние предлагаме да въведе дистанционно гласуване. Елементарно е, прилага се повече от 50 години в целия свят, а именно с писма", допълни Хаджигенов.

Двамата изнесоха информация и за корупционна схема в Столичната община. Хаджигенов обобщи:

"Това е най-драстичната далавера - 11,5 милиона,  приблизително, за месец ноември 2018 г. , в които не е валяло сняг, а са разходвани за снегопочистване". 

В 18 ч. пред Министерството на здравеопазването започна и Национален протест на медицинските сестри. Те разпънаха палатков лагер пред сградата на ведомството с искане за по-добри условия на труд и по-високо заплащане.

По-рано днес протестиращи, организирани от гражданското движение "Боец", блокираха за кратко преди обед главния вход на Министерството на правосъдието и обявиха, че ще блокират различни институции всеки ден до оставките на правителството и на главния прокурор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна