Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима задържани за снощния инцидент с кола пред посолството на Румъния

| обновено на 18.08.20 в 08:33
Снимка: БГНЕС

Трима участници в протестите в столицата са задържани за проявена агресия към семейство. От полицията обясняват, че около 22 часа снощи на телефон 112 е получен сигнал, че семейство с две малки деца – момченце на 2 години и момиченце на 9 години, са станали жертва на нападение на  протестиращи на кръстовището пред посолството на Румъния на булевард „Ситняково“ в София.

Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица „Черковна“ към булевард „Цариградско шосе“, когато на кръстовището леката кола е била спряна и обградена от агресивно настроени протестиращи. При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на колата. За нападението са задържани три лица, които са участвали в нерегламентирания протест. Във връзка с нанесените щети на МПС-то е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК за унищожаване на чужда движима или недвижима собственост.

Информацията за това бе потвърдена тази сутрин от заместник-директора на СДВР старши комисар Мариан Билалов. Той обясни липсата на полиция в района с факта, че протестът не е бил регистриран по надлежния ред и затова полицейското присъствие е било намалено.

"Мероприятието пред Румънското посолство, не е било заявено и съответно, поради тази причина не сме го охранявали. Реагирали сме своевременно. Да, образувано е досъдебно производство за повреждане на Чуждо имещество.  Имало е патрул, който си е работил на територия, но докато пристигне е имало някакво забавяне".

Във връзка с провеждането на протестни действия Столичната дирекция на вътрешните работи предупреждава жителите и гостите на София да осъществяват с повишено внимание придвижването си на територията на града. Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища. СДВР препоръчва управлението на МПС да се осъществява след своевременно информиране за промените в пътнотранспортната обстановка.

СДВР старши комисар Мариан Билалов информира днес и за режима на работа и резултатите от организацията по издаването на лични документи – заради засиленото присъствие на хора пред районните управления МВР започва прием на документи всеки ден от 7 часа сутринта, спрени са обедните почивки.

Билалов посочи, че най-натоварени в София са 1-во, 5-о и 6-о РПУ.

„Тази събота ще работят звената „Български документи за самоличност в 6-о и 8-о РПУ. Последната седмица от месеца – в 1-во и 9-о. В събота звената работя от 8,30 до 14,30. Всяка събота без изключение български документи за самоличност се приемат и в отдел „Български документи за самоличност“ на бул. „Мария Луиза“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени