Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев събира прокурори и следователи на национално съвещание на 24 август

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Над 700 прокурори и следователи се събират на национално съвещание в София следващия понеделник.  

То е на тема “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно член 7 от Договора за Европейския съюз”, съобщават от държавното обвинение. 

От там уточняват, че до форума, чието място не се посочва, ще бъдат допускани единствено акредитирани представители на медиите.

Миналата седмица, след като остро осъдиха критични към прокуратурата медийна публикация и политически изявления, кадровиците се обявиха за професионален дебат за приложимите институционални механизми за противодействие на ескалиращите безпрецедентни опити за политически натиск и посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати. Темата на националното съвещание е отстояване независимостта на Българската прокуратура с оглед предотвратяване на рискове тежко нарушение на върховенството на закона, съгласно член 7 от Договора за Европейския съюз.

Въпросът с критиките към прокуратурата от седмици Иван Гешов обсъжда с прокурори от страната. И днес това беше тема на срещите му с обвинители от Ловеч, Плевен и Троян. Там се проведоха и акции срещу битовата престъпност, а Гешев си поговори с местните:

"Трябва малко повече ред в тази държава и ще се оправят нещата. Било е някога. Пак ще бъде, пак ще стане", каза то в разговор с жители на ловешкото село Скобелево.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна