Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено откриха подводница „Слава” като музей

5
Снимка: Даниела Стойнова

С военен  ритуал и официална церемония тържествено беше открит новият музей на подводното плаване –последната българска подводница „Слава”,която се намира на пристана край Музея на стъклото в Белослав. Капитан първи ранг Камен Кукуров-началник на щаба на ВМС и последен командир на подводницата заяви, че трябва спешно да се възстанови подводното плаване.
На този етап става все по-важно България да възстанови подводното си плаване. И аз се радвам, че първо нашите съюзници от НАТО разбраха допуснатите  грешки в отбранителното строителство, което бе заложено преди години, каза капитан Кукуров. По думите му от изключителна важност е да се възстанови подводният флот, защото подводниците са корабите с най-голяма автономност. Те са най-силни и мощни в защита на суверенитета и на териториалната цялост на една морска държава, допълни той. 

Според него и подготовката на патрулните сили се затруднява без собствена подводница.
„Ние години наред сме разчитали на чужди държави да изпращат техни подводници на наши учения, за да можем ние да тренираме нашите патрулни кораби, отбеляза Кукуров.

На церемонията присъстваха бивши подводничари със своите семейства, кметът на Варна Иван Портних, членове и ръководители на Съюза на подводничарите, много варненци и гости на Белослав. Музеят ще приема граждани всеки ден, цените на билетите са 12 лева за възрастни и 6 лева за деца.
Репортажът на Даниела Стойнова можете да чуете в звуковия файл:


Чуйте какво каза капитан първи ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС и последен командир на подводницата, пред Даниела Стойнова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия