Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Йосифов: Африка е вече моята любов и страст

Привет, казвам се Светлин Йосифов, по-познат като Svet, а от там и "PicSvet Photography". Хората, които ме познават, знаят, че съм любител на простите неща, усложненията и претрупаността не са в стила ми - нито във фотографията, нито в живота. Опитвам се да откривам красотата в нашата реалност, била тя брутална и прекрасна и смятам за излишно нейното изкривяване.


Истинско удовлетворение изпитвам, когато срещам именно сблъсъка между чистотата на душата и порочността на съвремието. Тук се крие и основната "идея" зад творчеството ми. Лицето на човек, носещо следите на времето, очите, леко загатващи дълбочината на вътрешния свят...Взимам всичко това и го позиционирам в реалността, заобикаляща личността. Истина и лъжа в едно, защото никога няма да знаем нито какво стои зад обстановката, нито какво се крие зад погледа...





Всеки тълкува снимките ми по различен начин. Те са едновременно субективни и обективни, точно като света ни. Фотографията за мен е възможност и донякъде извинение да стигна до най-отдалечените места на планетата, излизайки от зоната си на комфорт и рискувайки своето здраве в името на голямата цел. Изпитвам неописуемо любопитство към лицата и очите от другата страна на земята. Какво виждат те? Какво ги крепи да не губят надежда въпреки глада и липсата на бъдеще за децата им? Искам да бъда там и да запечатам този момент, в който светът ги озадачава, плаши, дори отегчава. И да го покажа на нашия свят.





Африка е вече моята любов и страст. Страхът за живота, „човекоядството“, войната и непознатото, беше изместен от маниакалното желание да попия смисъла на тези хора, да разбера, да усетя. Цялата тази магия скоро ще изчезне и за съжаление нито един момент не може да бъде изживян два пъти... Завръщането ми там беше като дежа вю с различен сюжет, атмосфера и герои. Сигурен съм, че третия път Африка ще ме изуми отново, а до тогава споделям с вас най-разтърсващите за мен кадри от изминалите две пътувания.




През 2018 г. и 2019 г. успях да осъществя две поредни пътувания до едни от най-трудно достъпните и изолирани от света резервати за хора „Omo valley“ в Етиопия. Като краен резултат от двете пътешествия бяха създадени два албума "Ethiopian tribes expedition" 2018 и "SECOND ETHIOPIAN TRIBES EXPEDITION" 2019.

https://gallery.1x.com/member/picsvet

https://www.facebook.com/picsvet

https://www.dreamstime.com/picsvet_info


Представяме ви снимки на Светлин Йосифов в Световния ден на фотографията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени