Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Усещането за задкулисие в енергетиката е много голямо

Руслан Стефанов
Снимка: Ани Петрова

„Отдавна сме свикнали в българската енергетика и особено в държавните енергийни дружества промените да не стават по някакъв модел или по някакви правила, а просто се случват, без да бъдат обяснявани на гражданите и на експертите. Винаги се говори за някаква инсайдърска информация – кой какво знаел, как дочул, заради кои проекти и т.н. Това говори за нивото на прозрачност в държавната енергетика.“ Този коментар направи пред „Хоризонт“ Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията по повод напускането на шефа на Българския енергиен холдинг, който неочаквано подаде оставка.

„Позицията, която г-н Коен заемаше, на практика е корпоративен ръководител на държавната енергетика в България. БЕХ обединява абсолютно всички дружества. В това отношение говорим за едни между 6 и 7 милиарда лева годишен оборот – нещо, което е наистина сериозно и може да се сравнява с държавния бюджет дори. От тази гледна точка позицията на г-н Коен е изключително важна“, поясни Стефанов в предаването "Преди всички".

Експертът попита дали „извън догадките чии сделки, чии частни интереси, чии партийни и корпоративни интереси дадено лице в държавната корпоративна енергетика защитава, има и други начини, по който би могъл да се води този диалог“.  

„Тоест в случая лицето не от значение, тъй като методът е един и същ. Тоест кое име ще бъде поставено там, коя автобиография, за да обслужи един или друг корпоративен интерес, е без значение“, заяви Руслан Стефанов.

Според експерта ще бъде лесно да се прецени дали даден човек е изпълнил своите задължения, ако при неговото назначаване има яснота защо се назначава, какви параметри ще защитава в държавната енергетика, какви финансови резултати трябва да постигне и в какъв времеви отрязък, както и кои са важните инвестиционни решения, които трябва да бъдат реализирани.  

Тъй като няма такива критерии, името не е от значение – от значение е към кой политически и корпоративен кръг то бива приписвано, подчерта Руслан Стефанов. „И това е големият проблем – отдавна тези назначения карат хората и нас, експертите да смятаме, че няма друга причина да бъдат назначавани тези хора, освен да обслужат конкретна идея или политически проект. От тази гледна точка усещането за задкулисие, за неясни сделки, е много голямо.“

Никоя от заложените при създаването на Българския енергиен холдинг цели не е постигната, изтъкна анализаторът.

„За никой не е тайна, че БЕХ представлява едно сборище от различни дружества, между които просто се прехвърлят средства, така че да не се допусне фалитът на едно или друго. Тоест БЕХ се превърна реално в прикриване на загубите на различните дружества, от които то е съставено.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!