Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските градини в София няма да искат изследвания за децата, отсъствали заради пандемията

Документи ще представят само новоприетите

51 Детска градина „Щурче“ в София
Снимка: БГНЕС

Няма да се изискват изследвания за децата от столичните детски градини, които по желание на родителите са останали у дома заради пандемията от коронавирус и отново тръгват на градина през септември. Това съобщи за БНР директорът на дирекция „Образование" в Столичната община Мария Минчева. Изследвания ще бъдат необходими само за новоприетите деца, които за първи път ще прекрачат прага на детските градини.

"Няма да бъдат задължителни. Единствено задължителен характер има само за деца, които никога до момента не са ходили на детска градина и ясла, т.е. новоприетите деца, само за тях важи това изискване да представят необходимите документи. Останалите деца, които са отсъствали, някои от тях родителите ги задържаха, те не са посещавали още от началото на месец март. За тези деца няма спуснати указания от Министерството на здравеопазването за представяне на такива бележки от личния лекар".

За да имат достъп до яслата или детската градина, досега децата подлежаха на кръвни изследвания и на такива за липсата на паразити, когато не са посещавали детското заведение повече от два месеца. Беше необходима и бележка от личния лекар, която да доказва липсата на контакт със заразно болни. Сега на тези изследвания ще подлежат само приетите през тази пролет деца, увери Мария Минчева.

"Тези деца, които бяха класирани на 15 май за прием, през месец септември ще могат да започнат да посещават както детските градини, така и детските ясли на територията на Столичната община от 15 септември. Има указания от Министерството на здравеопазването при провеждането на планов прием за такива деца, които за първи път ще започват да посещават детските градини и ясли. Същите ще бъдат приемани само след представяне на необходимите документи, които са регламентирани. За тези деца задължително родителите трябва да предоставят необходимите документи“, подчерта Мария Минчева.

За останалите деца, които посещават и в момента детска градини, но са отсъствали по някакви причини, тези отсъствия се уважават по служебен път. Директорите в някои от столичните ясли и детски градини обаче към този момент изискват извинителни бележки на децата, които не са ги посещавали

Към този момент все още родителите имат право да изберат дали детето им да посещава ясла или детска градина, заради пандемията от коронавирус. В Столичната община чакат насоки от Министерството на здравеопазването дали това ще бъде така и от 15 септември или градината отново ще бъде задължителна, изтъкна Мария Минчева.

На 29 август ще се проведе първото текущо класиране за столичните ясли и детски градини за учебната 2020/2021 година. Критериите за прием няма да се променят. Това ще се случи на голямото класиране през месец май 2021 г. Критериите за прием дотогава остават, както и досега, посочи Минчева. Незаетите места за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности вече са прехвърлени към тези по-общи критерии.

"Столичният общински съвет, с оглед уеднаквяване на начина на прием на децата в самостоятелните детски ясли и детските градини, на последната си сесия гласува да отпадне въвеждането на уседналост от началото на септември и евентуално този критерий да важи за следващата кампания, т.е. за следващата година - 2021-а."

В момента Столичната община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат завършени до края на настоящата година.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна