Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците ще изучават и предмет "Гражданско образование"

Снимка: Pixabay
Остава по-малко от месец до началото на новата учебна година. От Министерство на образованието заявиха, че ще започне присъствено в час, а при необходимост ще се пристъпи към дистанционна форма на обучение.

В програмата за XI клас учениците ще имат часове по “Гражданско образование” и за целта вече има нов учебник по тази дисциплина на издателство “Просвета”. Проф. Христо Тодоров е ръководител на авторския колектив, създал учебното съдържание и преподавател в Нов български университет.

“За разлика от другите учебни предмети, които са познати на учениците, все пак става дума за предмет, който ще се изучава в XI клас, “Гражданското образование” включва в себе си знания от доста различни научни дисциплини. Става дума за знания от историята, от социология, от право, политически науки и т.н. Част от нещата, които учебният предмет включва в себе си, вече по един или друг начин, са били изучавани в някои от другите предмети”, казва проф. Христо Тодоров.

По думите му големият проблем пред авторите на учебника е тези знания да бъдат така организирани, че да имат свой смислов център и свой фокус.
“Фокусът, който ние търсим, напълно в съзвучие с учебната програма, приета от МОН, е такъв, че предметът да готви хората за гражданско участие и гражданско действие, и да им дава разбиране за социалния свят, в който живеят и за институциите на държавата, както и наднационалните институции”.

В учебника са включени и видеоматериали и игрални филми, върху които да се дискутира, сред тях е и филмът “Слава”, един от уроците пък е за Грета Тунберг.  
Още за новата дисциплина и за учебника - чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна