Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наближава първото издание на Българския гейминг маратон

БНР Новини
Снимка: Pexels

Българската гейминг индустрия е сред малкото сектори, които останаха незасегнати от ковид кризата. Дори напротив, отбелязва растеж. Няма спад и в производството на нови игри нито в национален, нито в глобален мащаб.

Гейминг индустрията е сред най-бързо развиващите се и разработващи новите технологии сфери. По иновативност тя си съперничи само с военно-промишления комплекс.

Още по-интригуващо е, че видеогрите се млада сфера, те се появиха преди  малко повече от 40 години. Днес броят на устройствата, на които може да се играе, расте. Практически всеки, който има телефон в джоба, може да играе. И ако преди 40 години броят на играещите по света се е измервал в хиляди, днес е милиарди.

Това прави от гейм индустрията истински културен феномен.
Игрите култивират лоялна аудитория.  Хората, които са играли през 90-те, играят и днес.

Гейм иднустрията се заражда в България преди двайсетина години, но наскоро български екип излезе на световната сцена с игра, която прави прочит на Троянската война. В момента тя е инсталирана на около 8 милиона компютъра по цял свят, т.е. 8 милиона души играят и използват културно-развлекателен продукт, произведен изцяло в България.

Геймърите са особено общество със свои йерархии, стурктури,специфичен жаргон, както и звезди - тъй нар. стриймъри - хора, които играят и коментират, излъчвайки на живо.

Първото издание на "Българският гейминг маратон" ще обедини родната гейминг общност в целодневно събитие на 30 август (неделя), което ще се проведе изцяло в интернет.
Събитието ще започне рано сутринта и ще включва над 100 часа видео стрийминг и турнири, представени от множество популярни и изгряващи личности и организации от растящата българска гейминг среда.

Чуйте разговора с Мартин Кадинов, съосновател на организаторите TDB Play и организатор на маратона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна