Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две победи за българите на шахматната олимпиада

Снимка: Радио ВИДИН

Отборът на България постигна две победи място в група "С" в първия ден от елитната фаза на онлайн олимпиадата по шахмат. Българите първо надделяха над Армения с 3,5:2,5 точки във втория кръг. Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова постигнаха победи съответно над Елина Даниелиан и Лилит Мкрчиан, а Александър Делчев, Мартин Петров и Белослава Кръстева записаха ремита срещу Левон Аронян, Хаик Мартиросян и Ана Саргсян. Поражение допусна единствено Ивайло Енчев от Габриел Саргисиан.

След това нашите спечелиха с 4:2 т. срещу Румъния, след като стартираха със загуба с 1,5:4,5 т. от фаворита Русия. Така след трите изиграни кръга днес българите имат 4 точки (9.0 мач-точки) и делят петото място с Англия, като с по 4 точки са още Хърватия, Египет и Армения, които са съответно втори, трети и четвърти заради повече спечелени точки в отделните мачове. Едноличен лидер е Русия с пълен актив от 6 точки.

Онлайн срещите се играят с 15-минутна контрола и добавяне на 5 секунди на всеки ход. Първата фаза завършва на 23 август, като победителят в групата от десет отбора се класира директно за четвъртфиналите, а вторият и третият състав в подреждането продължават на осминафиналите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна