Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На протеста - джипове играчки за премиера, на контрапротеста искат оставката на президента

| обновено на 22.08.20 в 22:52
Снимка: БТА

Джипове – детски играчки поставиха пред сградата на Министерския съвет протестиращите срещу кабинета на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев. Идеята е „премиерът да има на какво да се вози и след като подаде оставка и да може да продължи да открива пътища пред себе си“. Джиповете са малки, обявиха от „Отровното трио“, за да съответстват на морала на министър-председателя.

По пътя към Орлов мост, в рамките на традиционното шествие, протестиращите направиха символен жест - всеки можеше да запали восъчна свещ пред сградата на Министерския съвет, за да може „пламъкът на свещта да разцепи мрака, установен от това правителство“. Свещите са изработени от майки на деца с увреждания, чийто палатков лагер е разположен в т.нар. „триъгълник на властта“.
Протестиращи споделиха пред „Хоризонт“:

„Президентът е прав. Пътят към новата Конституция минава през оставките на Бойко Борисов, както и на главния прокурор Гешев, което означава, че наистина това Народно събрание трябва да прекрати мандата си предсрочно“.

„Силно се надявам да се случи и го желая с цялото си сърце. Чувствам се длъжник на тези деца - интелигенти, образовани, които започнаха борбата“.

„Те разчитат да заметат следите от престъпленията, да спихне всенародния ентусиазъм, но това, разбира се, няма да се случи“.

По-рано през 45-ия ден на антиправителствени протести „Отровното трио“ разкритикува действията на паметника Шипка, откъдето симпатизанти на гражданско сдружение БОЕЦ спуснаха знаме с надпис „Оставка“.

„Не смятаме, че паметници-светини на българската история могат и трябва да бъдат използвани за политическите страсти на деня. Съзнаваме, че възмущението към днешната власт е огромно - нашето е не по-малко. Но Паметникът на свободата – връх Шипка, Казанлъшката гробница, Мадарският конник и други национални паметници на културата с непреходно значение за България, не могат да бъдат „простор“ за лошия вкус в обществените отношения“, написаха пиар експертът Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов във фейсбук.

При посолството на Румъния в София се събраха около 40 контрапротестиращи. „Жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки“. Така хората определиха поредната си демонстрация след инцидента от понеделник, когато протестиращи влязоха в конфликт с жена, която се опита да мине с колата си през блокадата.

Контрапротестиращите искат оставката на президента Румен Радев, защото според тях държавният глава е противопоставил хората едни срещу други. Те планират и голям митинг през следващата седмица. Очакват разрешение за това от Общината, защото, както те подчертаха, са законно протестиращи и защото демокрацията означава закон.

Проявата беше огласена от скандирания „Оставка, Радев“, „Изчезвайте от Орлов мост“, „Вън катуните от София“, „Яйцата на пазара, не по сградите“. 

Остават трите палаткови лагера - при Ларгото, на Орлов мост и до Софийския университет.

снимка: БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!